Nogomet
73

Serie A: Roma u finišu utakmice slomila otpor Carpija, Džeko pogodio i gol posvetio kćerci Uni

Piše: D. B.
(Foto: EPA)
U prvoj utakmici 25. kola talijanske Serije A Roma je bila gost Carpiju te je upisala pobjedu rezultatom 3:1.

Nakon početnog ispitivanja snaga, prvi udarac ka golu Carpija je uputio Vainqueur u 7. minuti utakmice, a lopta je završila iznad gola. Tri minute kasnije je svoj udarac isprobao i Perotti, koji također nije bio precizan.

U 16. minuti je dobru priliku imao Florenzi, primio je loptu u šesnaestercu i snažno šutirao, no, golman Carpija je uspio zaustaviti njegov udarac. Nakon ubačaja Salaha u 24. minuti bh. reprezentativac Edin Džeko se okliznuo, pa je prilika propala. Roma je zaprijetila i u 31. minuti preko Salaha koji je bio u solo akciji, ipak, gostujući golman Belec je istrčao s gola i otklonio opasnost.

Igrala se 34. minuta kada je Džeko imao loptu u petercu, ali nije uspio savladati Beleca. Posljednju šansu za Romu u prvom poluvremenu imao je Salah, šutirao je s jedanaest metara i pogodio prečku. Prvo poluvrijeme završeno je bez golova.

Trener Rome Luciano Spalletti je na poluvremenu napravio izmjenu, pa je El Shaarawyja zamijenio bh. reprezentativac Miralem Pjanić. Upravo je Mire izveo slobodan udarac u 49. minuti, a lopta je prošla malo iznad prečke.

Igrala se 56. minuta kada je Roma povela protiv Carpija, a pogodak je postigao Digne.

Samo pet minuta kasnije Carpi je izjednačio golom Lasagne, koji je pogodio mrežu Rome nakon asistencije Mbakogua.

Međutim, Roma je u samom finišu utakmice slomila otpor Carpija. U 84. minuti je Džeko pogodio za 2:1 nakon asistencije Salaha i jasno pokazao da je gol posvetio kćerci Uni.

Potom se dvije minute kasnije Egipćanin upisao i na listu strijelaca za vodstvo Vučice od 3:1. To je bio konačan rezultat utakmice. Bh. reprezentativac Ervin Zukanović nije ulazio u igru.

Roma je treća na tabeli sa 47 bodova, dok je Carpi 18. sa 19 osvojenih bodova.