"Specifična smo država"
63

Selektor mlade reprezentacije: Imamo igrače koji igraju za nas, a razmišljaju o igranju za druge

E. K.
Igor Janković i Thierry Henry (Foto: T. S./Klix.ba)
Igor Janković i Thierry Henry (Foto: T. S./Klix.ba)
Selektor U-21 nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Igor Janković je nakon poraza od Francuske u kvalifikacijama za Euro istakao da neki igrači igraju za našu, a razmišljaju o igranju za druge selekcije.
Stoga je odlučio da će on i njegov stručni štab dok god bude selektor, zvati samo one koji žele igrati srcem za našu domovinu.

"Mi smo mala zemlja i trebamo uzeti u obzir da su Amar Dedić i Benjamin Tahirović u seniorskoj reprezentaciji. Imamo tri-četiri nogometaša koji su dobili papire i treba da riješe državljanstvo, ali ih te zemlje stopiraju da ne dobiju te papire. Imamo i nekoliko povrijeđenih igrača kao i one koji razmišljaju da igraju za drugu selekciju, a igraju za našu reprezentaciju. Specifična smo država. Dok ja budem selektor, zvat ćemo samo one talentovane mlade igrače koji igraju srcem za ovu zemlju", rekao je Janković nakon utakmice te zatim dodao:

"Pričam o slučaju Silvija Ilinkovića. Godinu dana je odigrao sve i jednu prijateljsku utakmicu i zahvalio nam se noć kada smo se trebali okupiti pred početak kvalifikacija".

Inače, BiH je poražena od Francuske rezultatom 2:1. Poveli smo golom Admira Bristrića, ali su Francuzi u nastavku preokrenuli rezultat. Prvo je pogodio Rayan Cherki u 32. da bi pobjedu Trikolorima donio Arnaud Kalimuendo u drugoj minuti sudijske nadoknade.

Trenutno smo na posljednjem petom mjestu grupe H sa tri poraza iz tri odigrana susreta dok je Francuska na čelu naše grupe sa šest bodova iz dvije utakmice.