Imao vremena da nauči
0

Selektor Čilea zbog nepoznavanja jezika prekrižio ofanzivca: To je nešto što sam mu lično rekao

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Selektor nogometne reprezentacije Čilea Ricardo Gareca nije pozvao u selekciju Bena Breretona Diaza na prijateljske utakmice sa Albanijom i Francuskom.

Kao razlog je naveo činjenicu da ofanzivac Sheffield Uniteda još uvijek nije naučio španski jezik.

Napadač Sheffielda na posudbi iz Villarreala je rođen u Stokeu, a majka mu je Čileanka te je zbog toga stekao pravo nastupa za ovu južnoameričku selekciju.

Za Čile igra od 2021. godine, odigrao je već 27 utakmica, no ta okupljanja mu nisu bila od koristi da uspostavi bližu komunikaciju sa ostalim saigračima.

Bivši argentinski reprezentativac Ricardo Gareca je nedavno preuzeo klupu reprezentacije Čilea te je psotavio određene kriterije.

"Volio bih da nauči španski jezik, mislim da je to važno. Pozvan je na Copa Americu pre dvije godine, imao je dovoljno vremena da nauči jezik. To je nešto što sam mu lično rekao, smatram da je to neophodno za komunikaciju - sa saigračima, sa mnom, stručnim štabom, ljudima i novinarima", rekao je Gareca.

Nepoznavanje jezika navodno nije i jedini razlog izostanka nogometaša Sheffield Uniteda već činjenica da je Gareca htio isprobati i neke druge nogometaše.