Nogomet
10

Schürrle prešao u Dortmund i po visini njegovih tranfera postao najskuplji Nijemac svih vremena

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Krilni igrač André Schürrle napustio je redove Wolfsburga i pojačao Borussiju Dortmund, a visina tranfera iznosi 30 miliona eura. Brojeći sve njegove tranfere, Schürrle je najskuplji Nijemac u historiji fudbala.

Schürrle je prvi transfer napravio na ljeto 2011. godine kada je za 8,5 miliona eura prešao iz Mainza u Bayer iz Leverkusena. Dvije godine kasnije za 22 miliona eura prešao je u Chelsea. Zatim je u januaru 2015. godine za 32 miliona eura predstavljen kao pojačanje Wolfsburga da bi prije dva dana potpisao petogodišnji ugovor sa Borussijom Dortmund.

Ukupno, svi klubovi su za Schürrlea platili 92,5 miliona eura i po tome je najskuplji Nijemac svih vremena. Iza njega je Mesut Özil za kojeg su Werder Bremen, Real Madrid i Arsenal platili 70 miliona eura. Treći je Mario Götze za kojeg su Bayern Minhen i Dortmund platili 63 miliona eura.

Schürrle je osmo ljetno pojačanje Dortmunda. Prethodno je iz Bayerna za 26 miliona eura stigao 24-godišnji ofanzivni veznjak Götze, zatim Ousmane Dembele, 19-godišnji krilni igrač koji je za 15 miliona eura stigao iz Rennesa, Raphael Guerreiro, 22-godišnji lijevi bek koji je za 12 miliona eura stigao iz Lorienta, Sebastian Rode, 25-godišnji veznjak koji je za 12 miliona eura stigao iz Bayerna, Marc Batra, 25-godišnji štoper koji je za osam miliona eura stigao iz Barcelone, Emre Mor, 18-godišnji krilni igrač koji je za sedam miliona eura stigao iz Nordsjaellanda i Mikel Merino, 20-godišnji veznjak koji je za 3,75 miliona eura stigao iz Osasune.

Klub su napustile tri zvijezde Henrikh Mkhitaryan, 27-godišnji ofanzivni veznjak koji je za 42 miliona eura prešao u Manchester United, Mats Hummels, 27-godišnji štoper koji je za 38 miliona eura prešao u Bayern Minhen i Ilkay Gündogan, 25-godišnji veznjak koji je za 27 miliona eura prešao u Manchester City.

Dortmund je na pojačanja potrošio ukupno 113,75 miliona eura, a zaradio je 107 miliona eura od prodaje igrača.