445 miliona dolara
31

Saudijski princ Mohammed bin Salman u pregovorima za kupovinu Newcastlea

Dž. L.
Mohammed bin Salman (Foto: EPA-EFE)
Mohammed bin Salman (Foto: EPA-EFE)
Bogati fond koji kontroliše saudijski princ Mohammed bin Salman u pregovorima je o kupovini kluba Premiershipa Newcastle Uniteda, javljaju strani mediji.

Saudijski fond za javna ulaganja navodno se pridružio timu investitora na čelu s britanskim finansijerom Amandom Staveleyjem kako bi ponudio 340 miliona funti ili 445 miliona dolara za klub na sjeveroistoku, objavio je u subotu Wall Street Journal.

Ova investicija smatrala bi se jednim od načina kako da Saudijska Arabija uđe u Premijer ligu, a nakon sličnih poteza drugih zaljevskih država poput Ujedinjenih Arapskih Emirata koji posjeduju Manchester City.

Saudijski princ bin Salman, poznat kao "MBS", ranije je bio povezan sa potezom ulaganja velikog novca u Manchester United, mada se čini kako je sada preusmjerio svoju pažnju na drugi klub.

Newcastle je od 2007. godine u vlasništvu britanskog milijardera Mikea Ashelyja. Međutim, Ashleyja fanovi Newcastlea u velikoj mjeri vide kao odsutnog vlasnika koji je učinio malo kako bi vratio klub njegovim ambicijama iz 1990. godine.

Newcastle se posljednjih godina vrtio između Premiershipa i drugoligaškog prvenstva, a trenutno leži na 14. mjestu tabele najelitnijeg nogometnog takmičenja u Engkeskoj, pod vodstvom menadžera Stevea Brucea.

Ashley je već nekoliko godina pokušavao prodati klub i čini se da bi mu to sad moglo poći za rukom. Prošlog ljeta kružile su informacije da bi klub mogao kupiti Bin Zayed Group, ali to se nije desilo.

Lokalni list The Chronicle objavio je danas da razgovori sa saudijskom grupom zapravo traju već nekoliko mjeseci, kao i sa drugim konzorcijumom potencijalnih vlasnika. Još nije bilo komentara kluba ili Saudijaca na posljednje izvještaje.