Nogomet
58

Sarajevo protiv Željezničara na startu 23. memorijala "Asim Ferhatović Hase"

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Tradicionalni međunarodni Memorijalni malonogometni turnir "Asim Ferhatović Hase", koji se u 23. izdanju igra u znak sjećanja na jednog od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša svih vremena, bit će održan ovog vikenda u dvorani KSC Skenedrija.

Na ovom memorijalu će učestvovati osam ekipa podijeljenih u dvije grupe iz BiH i Austrije. Na današnjem žrijebanju određeno je da u A-grupi igraju Slavija, Wienna Walzer, Čelik i organizator i turnira FK Vratnik, dok su u B-grupi gradski rivali Sarajevo i Željezničar, te Sloboda i Mladost.

Pobjednici grupa igrat će u finalu, dok će se za treće mjesto boriti drugoplasirane ekipe.

U uvodnim susretima 26. decembra od 9 sati snage će odmjeriti Slavija i Čelik, a zatim se u derbiju turnira sastaju Sarajevo i Željezničar (10 sati).

Finalni susret igrat će se u nedjelju u 17.30 sati, a prije finala revijalnu utakmicu će odigrati vetereni Sarajeva i Željezničara.

Predsjednik Organizacionog odbora Jusuf Pušina na današnjoj pres- konferenciji kazao je da je u razgovoru s upravom FK Sarajevo pokrenuta inicijativa da se u dogledno vrijeme, kad se steknu odgovarajući tehnički uvjeti, ovaj turnir igra u "velikom" nogometu, čime bi dobio još veći značaj. Također, on je najavio i inicijativu Organizacionog odbora da se u znak sjećanja na velikana bh. nogometa na Osnovnoj školi Saburina, koju je pohađao Ferhatović, postavi spomen-obilježje.

U emotivnom nastupu nakadašnji suigrač Asima Ferhatovića, Fuad Muzurović evocirao je uspomene na zajedničke nastupe u "bordo" dresu i generaciju FK Sarajevo, koja je predvođena Ferhatovićem, u sezoni 1966./67. osvojila prvu titulu prvaka nekadašnje Jugoslavije.

Uoči početka turnira delegacija organizatora i učesnika memorijala posjetit će mezar Asima Ferhatovića, njegovu porodicu te položiti cvijeće na spomen- obilježju kod stadiona Koševo, koji nosi njegovo ime.

Na kraju turnira stručni žiri će po tradiciji izbrati igrača koji najviše podsjeća na Asima Ferhatovića, zatim proglasiti najboljeg igrača turnira, najboljeg strijelaca, golmana i veterana, te najdisciplinovanijoj ekipi uručiti pehar za fair play.