Nogomet
193

Saopćenje Fukara: Nismo skrnavili uspomenu na Vedrana, inicijatori nereda su navijači Sarajeva

Klix.ba
Povodom događaja na stadionu Tušanj prilikom odigravanja prve utakmice u okviru četvrtine finala Kupa BiH između FK Sloboda i FK Sarajevo, te nemilih događaja koji su pratili jedan dio susreta, a zatim i neumjesnih članaka na portalima, Udruženje građana Fukare Fan Club Tuzla izdalo je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cijelosti.

"Navijači Slobode nisu skrnavili uspomenu na ubijenog navijača Sarajeva. Naprotiv, navijači Slobode su skandiranjem imena poginulog navijača željeli poslati poruku da se pravda za Vedrana Puljića još uvijek čeka. To su radili na svakoj utakmici od tragičnog događaja, i na Koševu i na Tušnju i uvijek će napominjati da ubica nedužnog Vedrana mora odslužiti kaznu, te pružati podršku suparničkoj navijačkoj skupini da istraje u traženju pravde za drugara sa tribine.

Suvišno je spominjati i podatak da je veliki broj Fukara bio na posljednjem ispraćaju Vedrana Puljića, kao i isticanje transparenata u spomen tragično nastradalom navijaču.

Spinovanje sarajevskih medija nakon utakmice u Tuzli za rezultat ima opasnu generalizaciju publike i navijača, huškačku politiku, a naslovi koji pozivaju na sukob, linč, osvetu, ni u kom slučaju ne mogu voditi ka boljitku ni na fudbalskim terenima, ni na tribinama… Ono što je nepobitna činjenica jeste da su navijači Sarajeva bez ikakvog razloga i povoda započeli divljačko i nasilničko ponašanje, preskakanje ograde, poziv na okršaj, a upravo takvo huligansko ponašanje imalo je i koban epilog u Širokom Brijegu.

Istup bukvalno jednog pojedinca sa Zapadne tribine stadiona Tušanj, se ne može generalizovati sa 'publikom na Tušnju' i iz toga izvlačiti užasne članke generalizacije tuzlanske publike kao skupine divljaka i u drugi plan stavljati incijatore nereda a to su navijači Sarajeva.

Ovim putem vas podsjećamo i na komentar Vaska Todića, voditelja dječijeg programa na BHT, koji je prilikom gostovanja ekipe Radnika iz Bijeljine bio gost na stadionu Tušanj, a nakon susreta prenio svoje utiske koje niti jedan od medija koji egzistiraju u glavnom gradu nije prenio kao jednu pozitivnu priču sa bh. stadiona,

'Bio sam na vašoj tribini, navijao sam sportski za Radnik, ali je pošteno Sloboda pobijedila. Navijaču su vrlo korektni, pošteni, bez ijednog ružnog povika gostima, čak uz aplauz na skidanje desetine Radnikovih navijača. Čak sam pjevao sa vama 'dosta četnika, dosta ustaša, dosta SDA nacionalista', stvarno dosta! Ali onakvog fudbalskog prizora kao danas u Tuzli, nikad dosta! Čestitam još jednom dobrodošli u Bijeljinu', istakao je Todić nakon gostovanja u Tuzli.

Napominjemo, navijačka skupina Fukare Tuzla osuđuje naslove i članke koji imaju za cilj produbljenja mržnje, izazivanja netrpeljivosti i pozivanja na linč.

Dešavanja sa atletske staze Udruženje građana Fukare Fan Club Tuzla neće komentarisati…", stoji u saopćenju.