Na 80. rođendan
1.4k

Samir Muratović i Kemal Kozarić posjetili Ivicu i Asimu Osim u Grazu

K. H.
Samir Muratović, bivši nogometaš Željezničara i reprezantacije Bosne i Hercegovine te ambasador naše države u Austriji Kemal Kozarić posjetili su Ivicu i Asimu Osim u njihovoj kući u Grazu i tom prilikom čestitali Ivici 80. rođendan.
Osim je od ranih jutarnjih sati dobio veliki broj čestitki za jubilarni 80. rođendan, a u posjetu su mu u popodnevnim satima stigli bivši nogometaš Samir Muratović i ambasador Kemal Kozarić. Također, posjeti je prisustvovao i Hurem Avdić, član Saveza bosanskih udruženja u Austriji.
Posjetio ga je i Hurem Avdić, član Saveza bosanskih udruženja u Austriji
Posjetio ga je i Hurem Avdić, član Saveza bosanskih udruženja u Austriji

Svakako da je najzanimljivija bila poruka legendarnog trenera Arsenala Arsenea Wengera, ali i Edina Džeke i Miralema Pjanića koji su uz puno poštovanja pokazali koliko cijene jednog od najistaknutijih sportskih radnika u historiji naše države.

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati nogomet u Željezničaru. Po izlasku iz juniora počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959/1960., a za klub s Grbavice je nastupao ukupno 11 godina i za to vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova. Godine 1970. odlazi u Francusku, gdje je igrao za Strasbourg, Sedan i Valenciennes.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. S uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986.

Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panathinaikosa, Sturma, JEF Uniteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.