Smirio se uz porodicu
0

Saka se prvi put oglasio emotivnom porukom, prozvao je velike društvene mreže

K. H.
Bakayo Saka (Foto: EPA-EFE)
Bakayo Saka (Foto: EPA-EFE)
Engleski nogometaš Bukayo Saka oglasio se na društvenim mrežama prvi put nakon što je u finalu Evropskog prvenstva promašio ključni penal protiv Italije, a u svom saopćenju se osvrnuo na Facebook, Twitter i Instagram uz poruku da ne rade dovoljno na zaustavljanju rasističkih ispada.

On se prethodnih dana nije oglašavao na društvenim mrežama i kako kaže, vrijeme je proveo sa svojom porodicom kako bi na najbolji mogući način sumirao sve što se desilo u prošloj sezoni i na Euru.

Kaže da je osjećao posebnu čast što je bio dio reprezentacije Engleske te da će on i svi saigrači koji su bili na Euru sigurno ostati drugovi čitav život.

"Nekoliko dana me nije bilo na društvenim mrežama kako bih proveo vrijeme sa svojom porodicom i osvranuo se na posljednjih nekoliko sedmica. Znam da ova poruka neće biti dovoljna da pokažem koliko sam zahvalan za ljubav koju sam dobio, ali osjećam da se moram zahvaliti svima koji su bili moja podrška.

Čast je biti dio reprezentacije Engleske, ekipa koja može biti primjer svima. Svi članovi tima će ostati braća cijeli život i zahvalan sam na svemu što sam naučio od svakog igrača i člana stručnog štaba. Pomoći toj ekipi da dođe u prvo finale nakon 55 godina i vidjeti moju porodicu na tribinama, znajući čega su se sve odricali kako bih došao tu gdje jesam, beskrajno mi je značilo.

Nema riječi kojima mogu opisati koliko sam razočaran rezultatom u finalu i svojim penalom. Zaista sam vjerovao da ćemo osvojiti ovo za vas, a žao mi je što nismo donijeti trofej kući. Ipak, obećavam vam da ćemo dati sve od sebe da ova generacija okusi kako je to osvajati trofeje. Moja reakcija nakon utakmice je rekla sve, bio sam veoma tužan jer sam se osjećao kao da sam iznevjerio cijelu englesku naciju, ali vam mogu obećati da neću dopustiti da me taj trenutak slomi.

Zahvalan sam i onima koji su se zauzeli za mene i slali mi dirljiva pisma, poželjeli sve najbolje meni i mojoj porodici. To je nogomet, to je strast koja ujedinjuje ljude svih rasa, spolova, religija i pozadina u jednu zajedničku ljubav.

Društvenim mrežama Instagramu, Twitteru i Facebooku - ne želim da bilo koje dijete ili odrasla osoba mora dobijati uvredljive poruke pune mržnje kakve smo protekli sedmica dobijali Marcus, Jadon i ja. Odmah sam znao kakvu ću mržnju dobiti i tužna je realnost da vaše moćne platforme ne rade dovoljno da zaustave takve poruke.

Nema mjesta rasizmu ili bilo kakvoj mržnji u nogometu ili u bilo kojem području društva. Većini ljudi koja se ujedinila i koja proziva ljude koji šalju takve poruke, angažirajući se i prijavljujući komentare policiji te tjerajući mržnju pristojnim ponašanjem poručujem da ćemo pobijedit.

Ljubav uvijek pobjeđuje", poručio je ovaj mladi nogometaš Arsenala.