Nogomet
105

Safet Sušić za Klix.ba: Žao mi je što Messi neće igrati

Piše: J. Hadžiahmetović
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić, selektor nogometne reprezentacije BiH, u razgovoru za portal Klix.ba izrazio je žaljenje zbog toga što Lionel Messi, koji se povrijedio tokom vikenda, neće nastupiti u prijateljskoj utakmici Zmajeva i Argentine u St. Louisu naredne sedmice.

Sa Messijem u sastavu Gaučosa, smatra Sušić, Zmajevi bi bili na najbolji mogući način testirani uoči onoga što njegove izabranike očekuje naredne godine u Brazilu.

"Žao mi je što Messi neće igrati jer bi to onda bio pravi test za nas. Iako su oni i bez njega velika i jaka ekipa, volio bih da je i on tu. Nema veze, prijateljska je utakmica i najvažnije je ostaviti dobar utisak, da se ne razočaraju ljudi koji će doći na utakmicu jer mi igramo u gradu u kojem ima mnogo naših ljudi. Stadion će biti pun i navijači očekuju od nas da dobro odigramo i napravimo dobar rezultat", kaže Sušić za Klix.ba.

Popularni Pape je izrazio žaljenje što među putnicima za Sjedinjene Američke Države neće biti odličnog Senada Lulića, koji je povrijeđen. Nakon okupljanja reprezentativaca, koje je zakazano za 15. novembar u St. Louisu, Zmajevi će odraditi dva treninga (16. i 17. novembra) prije nego što istrče na stadion Busch.

"U St. Louis idemo da ostvarimo dobar rezultat. Prognozirati i obećavati nešto stvarno ne mogu. Kad samo pogledate njihovu ekipu ili njihov napad, koji čine Aguero, Lavezzi, Higuain, Di Maria, Tevez... To je vrhunska ekipa i ne mogu ništa obećavati. U nogometu je sve moguće i iznenađenja se svakodnevno dešavaju. Imamo dobru ekipu i ne vjerujem da se možemo obrukati. Da li ćemo igrati neriješeno ili da li možemo pobijediti, ne znam", dodaje naš sagovornik.

Pape na treningu reprezentacije u Hrasnici (Foto: Klix.ba)
Pape na treningu reprezentacije u Hrasnici (Foto: Klix.ba)

Na letu za St. Louis našao se i Sead Kolašinac, defanzivac Schalkea, koji je nedavno dobio odobrenje od FIFA-e da može nastupati za bh. reprezentaciju. Istog dana kad je stiglo odobrenje od krovne svjetske kuće nogometa, Pape je uputio poziv ovom 20-godišnjaku koji bi trebao debitirati protiv jakog argentinskog napada.

"Ne bi na njega trebalo stavljati veliko opterećenje. Ima 20 godina i još uvijek je mlad, neafirmisan igrač, koji nije standardan u Schalkeu. Ne treba od njega očekivati da uzme dres i postane standardni igrač reprezentacije. On će prije svega pojačati konkurenciju među igračima i od njega zavisi da li će biti standardan ili ne. Velika je stvar što smo dobili jednog takvog mladog i perspektivnog igrača. Igrat će jedan dio utakmice, da li će biti starter ili će ući sa klupe, još uvijek nisam odlučio", kaže Sušić.

Selektora smo upitali da li je dolaskom Kolašinca u reprezentaciju BiH eventualno zaokružena lista onih igrača koji će putovati na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

"Bože sačuvaj, svake godine se pojave dvojica ili trojica igrača i dođu u reprezentaciju. Tako će biti i u budućnosti. Ima tu još igrača na koje ja računam, ali ne bih o imenima", odgovorio je Sušić.

U medijima se danas pojavila informacija da je turski Bešiktaš ponudio saradnju Sušiću prije nego su pozvali Slavena Bilića. Međutim, Pape ovo kategorično demantira.

"Niti imam ikakve veze, niti kontakt sa bilo kojim klubom. To od vas prvi put čujem. Sve kontakte koje sam imao u toku kvalifikacija sam odbio. Dok se ne završi Svjetsko prvenstvo, ne razmišljam ni o jednoj drugoj ekipi", kaže Safet Sušić na kraju razgovora za Klix.ba.