Nogomet
97

Safet Sušić za Klix.ba: Borit ćemo se sa Nigerijom za drugo mjesto

Piše: J. Hadžiahmetović
Selektor Safet Sušić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Selektor Safet Sušić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Selektor reprezentacije BiH Safet Sušić u razgovoru za portal Klix.ba kaže da nije nezadovoljan današnjim žrijebom grupa za Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, kojim su Zmajevi smješteni u grupu F sa Argentinom, Iranom i Nigerijom.

"Nisam nezadovoljan", kaže popularni Pape na početku razgovora za naš portal.

"Bez obzira na to što se u našoj grupi nalazi jedan izraziti favorit, a to je Argentina, koja će bez problema proći u osminu finala, nisam nezadovoljan. Oni su jedan od favorita za budućeg svjetskog prvaka. Borba za drugo mjesto u grupi trebala bi da bude između nas i Nigerije, mada ne treba potcijeniti ni Iran. Vjerovatno i oni imaju ambicije da prođu dalje. Ali, kaže, nije loše. Možda je moglo biti i malo bolje", kaže vidno raspoloženi selektor Sušić.

Naš sagovornik kaže da su Francuzi imali najviše sreće nakon što su smješteni u grupu sa Švicarskom, Ekvadorom i Hondurasom.

"Kad vidim u kojoj su grupi Hrvati, mi ne smijemo biti nezadovoljni", dodaje Pape. Iako ne poznaje Nigeriju i Iran, selektor Zmajeva pred sobom ima šest mjeseci da ih skautira i prouči njihovu igru.

"I oni će vjerovatno imati prijateljsku utakmicu i ako bude tako, neko će otići da snimi njihovu igru. Prikupljat ćemo informacije do Svjetskog prvenstva", kaže Sušić.

U vezi sa reprezentacijom Nigerije i njihovom igrom Sušiću može pomoći Vahid Halilhodžić, selektor Alžira, koji poznaje našeg afričkog protivnika.

"Ako bude mogao da mi pomogne, zašto ne. Pomoći ću i ja njemu ako postoji način. Ne znam da li je igrao sa njima, ali ću mu tražiti snimak neke utakmice Nigerije ako ima", dodaje Sušić.

Selektor reprezentacije BiH kaže da ne bi volio da je BiH smještena u grupu B sa Španijom, Holandijom i Čileom.

"Da smo tu upali, ne bismo imali nikakve šanse da prođemo. Pa onda ova grupa gdje su Hrvatska i Italija... Moglo je biti malo bolje, ali i puno gore. Hrvati su u grupi sa tri izuzetno jake reprezentacije. I tu će biti borba između te tri reprezentacije za drugo mjesto. I njihove šanse su kao i naše za prolazak u osminu finala", dodaje Sušić koji je sinoć zakasnio na let za Brazil.

"Nemam ja šta objašnjavati. Ako ljudi, pogotovo novinari, u četiri godine nisu imali vremena da me upoznaju, da vide koliko sam odgovoran i ozbiljan čovjek, ja nemam kome šta objašnjavati. Zakasnio sam na avion, što se s vremena na vrijeme svakome desi. Možda sam mogao sinoć otići, ali nisam htio da idem samo da bih se slikao. Žao mi je što se desilo, ali nije bilo nikakve namjere. Neki pišu da bi mogle biti sankcije. Kakve sankcije? Selektor nije obavezan da prisustvuje izvlačenju", kaže Sušić na kraju razgovora za portal Klix.ba.