Nogomet
508

Safet Sušić ostaje selektor nogometne reprezentacije BiH!

Piše: D. B.
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić (Foto: Klix.ba)
Safet Sušić i u budućnosti će s klupe voditi nogometnu A selekciju BiH, potvrđeno je nakon vanredne sjednice Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH na kojoj je bilo govora o porazu BiH od Kipra u Zenici na otvaranju kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

Kako javlja reporter portala Klix.ba, Sušić je dobio povjerenje IO NS BiH da nastavi voditi Zmajeve tokom kvalifikacija za EP 2016.

Sjednica je trajala skoro četiri sata, a prema prvim informacijama nisu svi bili za Sušićev ostanak, međutim postignut je kompromis..

Nakon sjednice selektor se obratio novinarima i otkrio im donesene zaključke.

"Ostajem selektor reprezentacije BiH, nije se razgovaralo o mom odlasku. Zaključak sjednice je da smo loše počeli ove kvalifikacije, ali i da imamo još utakmica, kao i da ništa nije izgubljeno. Očekuje nas mnogo utakmica, u igri je veliki broj bodova, čak 27. Situacija nije alarmantna. Trebamo se dobro pripremiti za naredne dvije utakmice i vratiti izgubljene bodove", izjavio je Sušić nakon sjednice IO NSBiH.

Selektor se još jednom osvrnuo na prvu kvalifikacijsku utakmicu i poraz od Kipra u Zenici.

"Zaista je teško objasniti taj poraz, sve je krenulo naopako, ima hiljadu razloga. Nikada nisma krivio samo igrače, glavni krivac sam ja. Svi smo podbacili. Istina je da nismo smjeli izgubiti tu utakmicu, ja sam ranije upozoravao, ali me igrači nisu ozbiljno shvatili, kao ni mediji. Međutim, ništa nije izgubljeno, naše šanse za plasman na EP su više nego realne", kazao je selektor.

U bh. medijima su kružile priče o navodnom ultimatumu, koji znači šest osvojenih bodova iz naredne dvije utakmice.

"Nije bilo govora o nekom ultimatumu, to nije istina. Također, nismo razgovarali o eventualnim kaznama. Poraz od Kipra je za nas najveća moguća kazna. Meni je najteže palo", kazao je Sušić.

Novinare je zanimalo da li će nakon poraza biti promjena u igračkom kadru.

"MI nemamo mnogo izbora, narednu utakmicu će igrati barem devet od 11 igrača koji su nastupili protiv Kipra. Za nekoga je normalno skloniti pojedine igrače nakon ovakvog poraza, ali mi nemamo takav izbor. Osim toga, naš najveći problem je to što neki igrači ne igraju u klubovima", jasan je bio selektor.

Dodao je da će Ervin Zukanović dobiti priliku kad bude standardan igrač u svom klubu, kao i da zasad ozbiljnije ne računa na Semira Štilića. Komentarisao je i činjenicu da Ognjen Vranješ nema klub, ali je i dalje u reprezentaciji.

"Ognjen je u posljednjoj utakmici bio na klupi. On ima 24 godine, mlad je igrač i ja računam na njega. Neki igrači imaju 'kredit' zbog broja utakmica koje su odigrali ranije.", kazao je Sušić.

Nakon poraza od Kipra je bilo medijskih "prepucavanja" između Sušića i reprezentativca Senada Lulića o tome šta je uzrok i ko je kriv za poraz.

"Senad je bio ljut. Smatram da svaki igrač prije svega mora biti samokritičan, a onda govoriti o drugima. Nesuglasice s njim sam već zaboravio, nadam se da je i on. Od njega očekujem mnogo više, kao i od ostalih reprezentativaca", jasan je bio selektor.

Na pitanje o tome da li u reprezentaciji ima nezadovoljnih igrača, selektor je odgovorio potvrdno.

"Svaki igrač koji sjedi na klupi je nezadovoljan. To je normalno", završio je Sušić.

Zmajevi 10. oktobra nastavljaju kvalifikacije za EP gostovanjem kod Velsa, dok 13. oktobra u Zenici dočekuju Belgiju.