Stvarao se nacionalni tim
70

VIDEO / Safet Sušić je tačno prije 20 godina igrao za reprezentaciju BiH

Piše: Edin Isanović
Hadžibegić i Sušić
Hadžibegić i Sušić
Selektor Safet Sušić je na današnji dan prije tačno 20 godina igrao za reprezentaciju BiH.

Bila je to humanitarna utakmica između Humanih zvijezda BiH i Kaiserslauterna. Inače, meč je odigran u Koblenzu. To je bila druga utakmica Humanih zvijezda BiH, dok je prva odigrana je 9. marta 1993. godine u Genku.

Organizator ovih utakmica bio je Informativni centar BiH iz Düsseldorfa, a uz saglasnot NSBiH. Sav prihod bio je namijenjen za pomoć BiH. FIFA je dala saglasnost za nastupe. Iako rezultat nije bitan važno je napomenuti da smo i tada trijumfovali u Genku, a poraženi smo od Kaiserslauterna u Koblenzu.

Igrači rasuti po Evropi i svijetu počeli su se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju koja je u to vrijeme bila u ratu. Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali sa kvalitetnim igračim kadrom bila je željna afirmacije. Neki su imali iskustva iz reprezentacije Jugoslavije, no sa bh. grbom to je bilo nešto posebno.

Boje BiH u tim okršajima branili su: Enver Lugušić, Merdan Ibrahimović, Anto Jakovljević, Mirsad Baljić (FC Zurich), Refik Šabanadžović (PAOK Atina), Suad Katana (Genk), Faruk Hadžibegić (Sochaux), Davor Jozić (Chezena), Mehmed Baždarević (Sochaux), Demir Hotić (Kaiserslautern), Blaž Slišković (Pescara - kapiten), Safet Sušić (PSG), Haris Škoro (FC Zurich), Semir Tuce (FCLuzern), Meho Kodro (Real Sociedad) Predrag Jurić (Atletic Marabella), Husref Musemić, (Twente), Senad Merdanović, Mirza Kapetanović, Ismet Mulabdić (Šibenik), Ibrahim Duro (Šibenik) i Edim Hadžialagić.

Selektor Safet Sušić već je okončao fudbalsku karijeru, ali je ipak odlučio ponovo obuti kopačke i pomoći sunarodnjacima koji su tih godina patili.