Nogomet
39

Liga prvaka / Rostov srušio Bayern i upisao historijsku pobjedu

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 5. kolu grupe D Lige prvaka Rostov je na svom terenu rezultatom 3:2 slavio protiv Bayern Minhena što je prva pobjeda ruskog kluba u ovom takmičenju.

Rostov je debitant u Ligi prvaka i pobjedom nad aktuelnim prvacima Njemačke upisali su historijsku pobjedu. Bayern je ovim porazom izgubio skoro sve šanse za osvajanjem prvog mjesta u grupi, jer Atletico Madrid za sigurno osvajanje prvog mjesta treba samo bod u večerašnjem okršaju protiv PSV-a.

Iako se Bayern ranije plasirao u osminu finala Lige prvaka, nije se očekivalo da će već nakon pet odigranih kola skoro sigurno izgubiti prvo mjesto u grupi.

U hladnoj Rusiji izabranici Carla Ancelottija nisu uspjeli doći ni do boda iako su bili veliki favoriti. Nakon poprilično mirnih pola sata igre, prvu opasnost priredio je Rostov u 34. minuti kada Azmoun šutira, a rezervni golman Bayerna Ulreich brani.

Već u narednom napadu do pogotka stiže Bayern. Renato Sanches je prošao po lijevoj strani, odbrambeni igrač Rostova uspaničeno izbio loptu po zemlji, a onda je stigla do Douglasa Coste koji je sa oko 14 metara topovskim udarcem posprema u mrežu domaćeg tima i pogađa za vodstvo Bayerna 1:0.

Rostov nije klonuo nakon gola i nakon devet minuta igre uspio je izjednačiti preko Azmouna. Na poluvremenu je bilo 1:1

Drugo poluvrijeme bolje je otvorio tim iz Minhena, a veliku šansu u 47. minuti imao je Lahm čiji udarac odlazi pored gola.

Kazna je uslijedila na drugoj strani kada Boateng pravi penal koji je realizirao Poloz u 50. minuti. Bio je to povod za veliko slavlje ruskog tima, ali ono nije dugo trajalo pošto je Bayern u 52. minuti izjednačio na 2:2 preko Bernata.

Ni taj gol nije obeshrabrio domaći tim koji je nastavljao prijetiti svaki put kada bi se ukazala prilika. A prava prilika za novi gol stigla je u 67. minuti kada je Noboa preciznim udarcem iz slobodnog udarca pogodio za 3:2.

Bayern je do kraja meča pokušavao izvući makar bod, ali nije uspio u tome. Posljednji sudijski zvižduk donio je ogromno slavlje na tribinama, jer Rostov je sada u vrlo dobroj situaciji da osvoji treće mjesto u grupi i plasira se u šesnaestinu finala Evropske lige. Za to mu je potreban minimalno bod u posljednjem kolu protiv PSV-a u gostima.

Tabela:

  1. Atletico Madrid 12 (-1)
  1. Bayern Minhen 9
  2. Rostov 4
  3. PSV 1 (-1)