Legendarni napadač
4

Rooney otkrio tužnu priču s početka karijere: Zaključavao bih se u kuću i pio danima

D. P.
Rooney trenutno vodi Derby (Foto: Derby County FC)
Rooney trenutno vodi Derby (Foto: Derby County FC)
Legendarni engleski nogometaš i današnji menadžer Derby Countyja Wayne Rooney otvorio je dušu i govorio o problemima s alkoholom na startu svoje bogate karijere.

Rooney je kao supertalentovani tinejdžer debitovao u najjačoj ligi svijeta sa 16 godina u dresu Evertona. Već sa 17 godina postizao je golove u reprezentaciji Engleske, a u intervjuu za britanske medije otkrio je da nije bio spreman za taj korak.

"Preći s odrastanja u radničkom naselju u status igrača Premier lige sa 16 godina bilo je nešto za šta nisam bio spreman. Nikada nisam razmišljao o drugoj strani nogometa. Nisam bio spreman za taj dio života. Trebalo mi je mnogo vremena na to da naviknem i shvatim kako se nositi s tim. Bilo mi je kao da sam bačen negdje gdje se ne osjećam ugodno", rekao je Rooney u intervjuu za dva lista Daily Mail i Times.

Rooney je poručio da je na početku karijere slobodne dane od nogometa koristio kako bi se zaključavao u kući i sreću nalazio u alkoholu.

"U svojim prvim godinama u Manchester Unitedu, vjerovatno do rođenja sina Kaija, stvarno sam se zaključavao u kući. Nisam nikada izlazio. Bilo je dana kada bih dobio slobodno od nogometa, a ja bih se zaključao u kuću i pio kako bih sve probleme pokušao maknuti s uma. Ljudi možda znaju da sam volio alkohol, ali bilo je puno više od toga. Bilo je ono što mi prolazi kroz glavu", otvorio je Rooney dušu.

Jedan od najboljih napadača u historiji Premier lige govorio je o pritisku i problemima kroz koje je prolazio.

"Bilo je to nagomilavanje svega. Pritisak igranja za reprezentaciju, Manchester United, pritisak nekih stvari koje su izašle u novinama o mom privatnom životu. Pokušao sam se nositi sa svim što se stvara o meni. Pokušao sam smisliti kako se nositi s tim. Odrastao sam u općinskom naselju gdje niste mogli ni s kim razgovarati. Uvijek bi morali pronaći način da riješite probleme sami, umjesto da potražite pomoć", zaključio je trener Derbyja.

Podsjetimo, problemi van terena Rooneya su često koštali tokom karijere, a zbog izlazaka njegov brak sa suprugom Coleen bio je u više navrata ugrožen.