Nogomet
94

Roma zauzela prvo mjesto, odlična predstava Lulića u pobjedi Lazia

Piše: O. T.
Roma je sada prvoplasirana ekipa Serije A (Foto: EPA)
Roma je sada prvoplasirana ekipa Serije A (Foto: EPA)
U 9. kolu Serije A Roma je ostvarila pobjedu na teškom gostovanju u Firenzi i sada se nalazi na prvom mjestu na tabeli. Drugi rimski klub Lazio također je upisao pobjedu savladavši Torino na svom stadionu.

Roma je uspjela savladati Fiorentinu koja do ovog meča u ovoj sezoni nije primila gol na svom stadionu. Niz bez primljenog gola prekinuo je Mohamed Salah koji je u drugom dijelu protekle sezone nosio dres tima iz Firence. Salah je sjajno pogodio u 7. minuti na asistenciju Miralema Pjanića.

Ipak, Fiorentina nije izgledala šokirano i brzo su uspostavili svoju igru. Veliku priliku za izjednačenje imali su preko Kalinića koji nije uspio pogoditi.

Nakon kontranapada u 34. minuti Gervinho povećava na 2:0, a golu je prethodila katastrofalna postavka domaće ekipe. Naime, Viole su izvele korner, ali su zaboravili da moraju ostaviti igrače koji će paziti na njihov gol. To je iskoristio Gervinho koji je loptu uzeo na nekih 50 metara od gola i neometano je postigao pogodak.

U drugom poluvremenu i posjed lopte i broj šuteva bio je na strani Fiorentine koja je u ovom meču imala jako lošu realizaciju. Gol su postigli tek u posljednjoj minuti sudijske nadoknade kada je već bilo kasno za povratak. U međuvremenu strijelac prvog gola na utakmici Mo Salah dobio je crveni karton tako da je Roma meč završila sa igračem manje.

U drugoj utakmici u terminu od 18 sati igrali su Lazio i Torino. Tim našeg Senada Lulića slavio je sa 3:0, a junak je bio upravo naš reprezentativac. Lulić je najprije pogodio u 40. minuti na asistenciju Klosea, te je pred kraj meča upisao i asistenciju koju je u gol pretvorio Anderson kojem je to bio drugi gol na utakmici nakon što je i u 70. minuti pogodio mrežu gostiju.

Rezultati devetog kola: Empoli - Genoa 2:0, Carpi - Bologna 1:2, Palermo - Inter 1:1, Milan - Sassuolo 2:1, Juventus - Atalanta 2:0, Udinese - Frosinone 1:0, Fiorentina - Roma 1:2, Lazio - Torino 3:0. Chievo - Napoli (20.45)

Tabela:

  1. Roma 20
  2. Fiorentina 18
  3. Inter 18
  4. Lazio 18
  5. Napoli 15 (-1)
  6. Sassuolo 15
  7. Torino 14
  8. Sampdoria 14
  9. Atalanta 14
  1. Milan 13
  2. Chievo 12 (-1)
  3. Juventus 12
  4. Palermo 11
  5. Udinese 11
  6. Empoli 10
  7. Genoa 10
  8. Frosinone 7
  9. bologna 6
  10. Verona 5
  11. Carpi 5