Nogomet
71

Roma osramoćena na Camp Nou: Nezaustavljiva Barcelona slavila sa 6:1, Džeko strijelac

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Tamo gdje su stali protekle subote na stadionu Santiago Bernabeu protiv Real Madrida (4:0), igrači Barcelone su nastavili protiv Rome na svom stadionu. Sa visokih 6:1 ispratili su nemoćnu Vučicu.

Roma je u ovu utakmicu ušla kao jedini tim koji je protiv Barcelone u Ligi prvaka igrao više od dva puta i ostao neporažen. U tri utakmice Roma je slavila jednom, dok su dva meča završena neriješenim rezultatom. Večeras je sve to došlo na naplatu. Szczesny je brojao do šest... Toliko je puta ulazio u gol i vraćao loptu nazad.

A sve je možda moglo biti dosta drugačije da je Edin Džeko nakon odličnog pasa Miralema Pjanića u 13. minuti udarcem glavom sa nekih 14 metara pogodio mrežu Ter Stegena.

Do tada je Roma uspijevala uspješno praviti ofsajd zamke, igrati visoko i spriječiti rani gol. Međutim, samo dvije minute nakon Džekinog promašaja, visoko postavljenoj odbrani Rome izmakao je Dani Alves koji je izašao sam pred golmana Rome i nesebično dodao Suarezu za 1:0.

Tri minute nakon toga Barcelona je demonstrirala silu. Messi je završio akciju u kojoj su igrači Barcelone povezali 27 pasova.

Barcelona je igrala svoju igru i teško je bilo za očekivati da će stati samo na dva gola. Ipak, kako je vrijeme odmicalo izgledalo je da se do kraja poluvremena rezultat neće mijenjati sve do 44. minute kada je sjajnim volejom pogodio Suarez.

Urugvajac je nastavio sjajnu formu i sada ima niz od šest vezanih utakmica u kojima je postigao barem jedan gol za Barcu u svim takmičenjima. A na tih šest mečeva postigao je 10 pogodaka.

U drugom poluvremenu trener Rome Rudi Garcia odlučio je na teren poslati krilnog napadača Iturbea umjesto veznjaka Nainggolana i krenuti ofanzivnije. Na Camp Nou protiv Barce? Veliki rizik.

Zauzvrat Roma je primila još tri gola. Pique je na asistenciju Messija pogodio u 56. minuti, a onda je Messi pogodio za 5:0 u 60. minuti.

Usput, Messijev gol bio je 161. gol nevjerovatnog trojca Messi-Neymar-Suarez od početka prošle sezone.

Miralem Pjanić je igrao do 75. minute kada ga je zamijenio Ucan koji je skrivio penal u 76. minuti. Šutirao je Neymar, Szczesny je odbranio, a odbijenu loptu u gol je pospremio rezervista Adriano.

Edin Džeko je u 81. minuti izborio penal za svoj tim, preuzeo odgovornost, ali je Ter Stegen odbranio udarac Dijamanta.

Ipak, naš kapiten je pogodio u posljednjoj minuti za konačnih 6:1. Ovo je bio prvi gol Džeke u pet utakmica protiv Barce.

Ovom pobjedom Barcelona je osigurala prvo mjesto u grupi E, a ovo je već 12. uzastopna sezona u kojoj će Barca igrati nokaut fazu Lige prvaka.

Roma će prolaz dalje tražiti u posljednjem kolu protiv BATE Borisova na stadionu Olimpico u Rimu. Za prolaz dalje dovoljna im je pobjeda pošto imaju bolji međusobni omjer protiv Bayera iz Leverkusena.

Rezultati 5. kola grupe E:

BATE Borisov - Bayer Leverkusen 1:1 (Gordejchuk - Mehmedi) Barcelona - Roma (Suarez, Messi)

Tabela:

  1. Barcelona 13
  2. Bayer Leverkusen 5
  3. Roma 5
  4. BATE 4