Greške sudija
8

Rizzoli otkrio: VAR je u ovoj sezoni Serije A napravio između 16 i 18 grešaka

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik talijanskih sudija Nicola Rizzoli otkrio je jedan jako čudan podatak, a on je u razgovoru za tamošnje medije kazao da je VAR u ovoj sezoni napravio između 16 i 18 grešaka.

Video assistant referees (VAR) je najnoviji sistem pomoći sudijama koji se prvi put počeo koristiti ove sezone u Italiji i Njemačkoj.

Na Apeninima je u premijernoj, odnosno ovoj sezoni, viđen veliki broj sudijskih grešaka i pored korištenja VAR-a, a za razliku od Njemačke gdje dva videoasistenta putem monitora prate dešavanja na terenu i u komunikaciji su s glavnim sudijom, u Italiji isključivo glavni sudac bira kada mu je potrebna pomoć VAR-a i onda nakon dodatnog pregledavanja video snimka donosi konačnu odluku.

"Bez ovog posljednjeg kola, VAR je u ovoj sezoni napravio između 16 i 18 grešaka. Tehnologija te ne čini imunim na greške jer je to nemoguće, a cilj je smanjiti broj pogrešnih odluka. Tehnologija se mora uključiti u ključnim situacijama", kazao je Rizzoli.

Podsjećamo, nedavno je donesena odluka da će se VAR koristiti i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji koje se igra sredinom ove godine.