Neki imaju značenje
7

Retro i klasični dizajn dresova je ove godine u modi

D. B.
Foto: E. M./Klix.ba
Cristiano Ronaldo u novoj opremi Portugala
Kao i svake sezone, klubovi predstavljaju nove dresove za narednu, a neki od njih za sezonu 2020/2021 imaju retro ili klasični dizajn, dok su drugi vezani za znamenitosti grada i kulture iz koje klubovi dolaze.

Tako na primjer Inter ima dres koji će u novoj sezoni koristiti u evropskim takmičenjima, a koji je inspirisan onim iz 1998. godine kada su Nerazzurri osvojili UEFA Cup. Radi se o trećoj garnituri za novu sezonu.

Nešto slično je učinila Roma s kompletnom svojom opremom, a retro dres jednostavnog dizajna ima i Sampdoria.

Manchester United je također među klubovima s verzijom retro dresa, koji je inspirisan tradicionalnim dizajnom, odnosno kombinacijom dresa s linijama koji je United imao prije 100 godina te upečatljivim dresovima iz sedamdesetih i osamdesetih godina.

Bayernov bijeli dres sa zlatnim detaljima je podsjetnik za trostruku krunu osvojenu 2013. godine, a pažnju privlači i jedna od varijanti dresova Alavesa.

Nova oprema reprezentacije Engleske ima dizajn inspirisan dresom koji je korišten na Svjetskom prvenstvu 1998. godine.

Nešto slično sada ima i Hrvatska, koja se vratila svojim crvenim "kockicama".

Mnogo pozitivnih komentara na društvenim mrežama dobili su Portugalci, posebno Cristiano Ronaldo, nakon što je njegov tim zaigrao u novoj opremi retro dizajna uključujući dres koji ima kragnu.

I Francuzi su u tom trendu, reprezentacija BiH također ima novi dres klasičnog dizajna, kao i neki drugi državni timovi i klubovi.

Samo neke od varijanti dresova reprezentacija i klubova pogledajte u našoj galeriji.