U nezahvalnom položaju
464

Reprezentativac BiH odbija da igra protiv Rusije, neće se odazvati bez obzira na posljedice

H. H.
Hadžikadunić u duelu sa Pukkijem (Foto: EPA-EFE)
Hadžikadunić u duelu sa Pukkijem (Foto: EPA-EFE)
Defanzivac Malmoa Dennis Hadžikadunić odlučio je da definitivno neće igrati u eventualnoj prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije Rusije koja bi se trebala odigrati u Sankt Peterburgu 19. novembra.

Hadžikadunić koji igra za švedski Malmo na pozajmici iz ruskog Rostova nalazi se u vrlo nezahvalnoj i specifičnoj pozicji, jer je još uvijek ugovorom vezan za ruski klub, ali njegov stav je vrlo jasan.

Iako je prije nekoliko sedmica njegov agent Walid Faur poručio da naš štoper još uvijek nije donio odluku o tome, sada Hadžikadunić jasno kazao da se ne namjerava odazvati eventualnom pozivu bez obzira na posljedice.

"Ako se dogovor potvrdi, to nije utakmica u kojoj želim da učestvujem. Situacija koja se dešava je sasvim specifična, sa ratom i sličnim stvarima. Da je bio rat ovdje u Švedskoj, ne bih želio da budem u Švedskoj, to je prilično prirodan osjećaj. Ne želim da se vraćam tamo. Od Nogometnog saveza BiH nismo dobili nikakve informacije. Ovo je između nogometnih saveza dvije zemlje, mi igrači ne znamo ništa. Možda zvuči čudno, ali to je tako", rekao je Hadžikadunić, koji je na pitanje šta će učiniti ukoliko dobije poziv, kazao:

"Razgovarat ću sa savezom ili selektorom. Jednostavno ne želim da učestvujem u toj utakmici. Vidjet ćemo kakve će reakcije biti, ali svejedno, ja ne idem tamo", rekao je naš igrač za švedski expressen.se.

Dodao je i da se nakon okončanje posudbe ne želi vratiti u Rusiju, te da nema nikakav kontakt s bivšim saigračima iz Rostova.

Inače, 23-godišnji bh defanzivac je karijeru počeo u omladinskom pogonu Malmoa, a 2016. godine je prešao u prvi tim. Uslijedila je i jedna posudba u Trelleborg, a 2018. godine prodali su ga u Rostov u transferu vrijednom milion eura.

Međutim, ove sezone se nije naigrao u Rusiji gdje je skupio ukupno 11 nastupa. S obzirom i na novonastalu situaciju u Rusiji i invaziju na Ukrajinu, povratak u Švedsku bio je logičan potez, te se vratio u Malmo na posudbu do kraja 2022. godine.

Ranije su se prijateljskoj utakmici protiv Rusije otvoreno usprotivili bh. nogometaši Edin Džeko i Miralem Pjanić.