Test pred kvalifikacije
0

Reprezentacija BiH večeras sa Iranom

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nogometna reprezentacija naše zemlje večeras će sa početkom u 20.45 sati na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ u Sarajevu odigrati prijateljsku utakmicu sa Iranom. Ovaj sudar biće ujedno i posljednji test pred nastavak kvalifikacija za odlazka na planetarnu nogometnu smotru naredne godine na jugu Afrike.

Iako će u udarnoj postavi nedostajati nekoliko standardnih nogometaša, selektor Blažević podvlači nužnost ovog dvoboja. Prioritetno je da ova utakmica šefu državne selekcije pokaže trenutno stanje pripremljenosti većine igrača, kako bi se moglo djelovati na ispravkama.Također bitna je i zbog provjere svih alternativnih rješenja, koje na sreću selektoru ne nedostaju.

Atmosfera u nacionalnoj vrsti je sjajna. Unatoč činjenici da se radi o prijateljskoj utakmici svi govore samo o pobjedi, koja bi bila iznimno korisna da BiH pokaže kako su sve nade i vjera u reprezentaciju pokrivene djelima.

„Biće ovo pravi test. Iran je kvalitetna, vrlo formirana cjelina. No, bez obzira na činjenicu da ne mogu računati na nekoliko standardnih prvotimaca i da protiv sebe imamo respektabilnog suparnika, mi razmišljamo samo o pobjedi. Znamo da do nje nećemo doći bez velikog zalaganja i truda. Danima sam zabrinuto razmišljao o ovom dvoboju koji će nam poslužiti kako bi isprobali određene alternative“, rekao je Blažević.

Ovo neće biti prvi okršaj naše odabrane nogometne vrste sa Iranom. Naime, još prije osam godina odmjerili smo snage (u dva dvoboja), a u to vrijeme na njihovoj klupi sjedio je naš današnji selektor. U prvoj prijateljskoj utakmici koja je odigrana u Bihaću 22. jula remizirali smo, odigravši 2-2. Treba istaći da je naša selekcija većinom bila sastavljena od igrača iz bh. lige. Golove su postigli Seferović i Dujmović, a prvi šef struke bio je Mišo Smajlović.

U Teheranu (LG CUP IRAN 2001 – FINALE) smo 10. avgusta poraženi 4-0. I u drugom prijateljskom sudaru smo upisali poraz. Naime, 31. maja 2006. godine izgubili smo 5-2. Iako smo poveli 2-0 golovima Misimovića i Barbareza, domaćin je do kraja preokrenuo rezultat, te visoko slavio.

Sastav koji bi večeras mogao istrčati na koševski travnjak: Supić, Mirvić, Nadarević, Spahić, Jahić, Damjanović, Pjanić, Salihović, Ibričić, Džeko i Ibišević

Utakmicu će suditi Draženko Kovačić – glavni, Željko Grgić i Željko Novosel- pomoćnici (svi iz Hrvatske).

Cijena ulaznica su sjever i jug 5 KM, istok 7 i zapad 10 KM.