Nogomet
0

Remi Australije i Gane

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Utakmicom između nogometaša Gane i Australije kompletirano je 2. kolo grupe D SP-a u Južnoafričkoj Republici. Dvoboj na stadionu "Royal Bakofeng" u Rustenburgu završio je bez pobjednika 1-1.

Bio je to interesantan i živ dvoboj, otvoren s obje strane u kojem su Ganci imali igrača već od 24. minute kada je isključen Harry Kewell, ali na kraju nisu uspjeli doći do pobjede.

Otvarajući gol na utakmici postigao je Brett Holman već u 11. minuti i donio vodstvo Australcima. Tukao je iz slobodnog udarca Mark Bresciano, ali prilično slab udarac nije uspio ukrotiti ganski golman Kingston, te je tek odbio loptu do Holmana, koji je s par metara udaljenosti poslao loptu u mrežu i postigao svoj treći gol u dresu "socceroosa".

U 24. minuti dobro je s ivice kaznenog prostora pucao Jonathan Mensah, ali je loptu na gol-crti rukom zaustavio australski veznjak Harry Kewell. Za sudiju Roberta Rosettija nije bilo sumnje i dosudio je kazneni udarac i pokazao Kewellu crveni karton.

Izvođač s bijele tačke za Ganu je bio napadač Rennesa Asamoah Gyan i udarcem u desni donji ugao prevario australskog golmana Marka Schwarzera koji je otišao u suprotni ugao. Gyanu je to bio 21. gol za gansku reprezentaciju i drugi na turniru, budući je u prvom kolu postigao gol za 1-0 pobjedu nad Srbijom, također iz penala.

Nakon postignutog gola očekivalo se da će Gana pritisnuti gol Australije, ali ponajboljoj afričkoj reprezentaciji to nije posve uspjelo. U 44. minuti je dobar udarac Kevina-Princea Boatenga zaustavio golman Schwarzer, a u drugom su poluvremenu Australci uprkos brojčanom deficitu bili opasniji.

Izdvojimo tri australska pokušaja, iz 67. i 72. minute. Prvo je Chipperfield pucao glavom preko gola iz neposredne blizine, a pet minuta kasnije iz iste akcije prvo Luke Wilshire i Kennedy nisu uspjeli savladati Kingstona iz izglednih prilika.

Na kraju je dvoboj završio podjelom bodova, što je obje reprezentacije održalo u konkurenciji za plasman u drugi krug. Gani, kojoj je ovo bio prvi remi u historiji Svjetskih prvenstava, bio je to četvrti osvojeni bod i na čelu je grupe D, dok je Australcima ovo bio prvi bod i posljednji su na tabeli.

Posljednje, 3. kolo grupe donosi oglede Njemačke i Gane, te Australije i Srbije.

Svjetsko nogometno prvenstvo, 2. kolo, grupa D:

Gana – Australija 1-1 (Gyan 25-11m / Holman 11)

Tabela: 1. Gana 4, 2. Njemačka 3, 3. Srbija 3, 4. Australija 1