Nogomet
0

Redknapp optužen za utaju poreza

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Uz svog ranijeg suradnika Milana Mandarića današnji će trener nogometaša Tottenhama Harry Redknapp odgovarati na sudu za utaju poreza u iznosu od 40.000 funti.

Kraljevsko državno odvjetništvo (CPS) pokrenulo je protiv 62-godišnjeg trenera u četvrtak optužni postupak po dvjema tačkama, saopštio je glasnogovonik CPS-a:

"Bivši menadžer nogometnog kluba Portsmouth optužen je za utaju poreza".

Redknapp se dobrovoljno tiokom dana pojavio u prostorijama policijske postaje u Bishopsgateu kako bi saslušao za što ga se tereti. Saznao je da je sporno 40.000 funti provizije na koje navodno nije platio porez. Radi se o razdoblju dok je vodio Portsmouth, a predsjednik je kluba bio srpski biznismen s otočkom adresom Milan Mandarić, kojeg se pak u istom postupku tereti za pronevjeru 295.000 funti. Obojica se na sudu City of Westminster moraju pojaviti na saslušanju 11. februara.

Optužnice su rezultat 26 mjeseci dugotrajne istrage londonske policije i carinskih inspektora. Redknapp je prošle sedmice izjavio da je "proces koji se vodi protiv njega montiran" i da je "najobičnija farsa". Njegov odvjetnik ovaj je put kazao da će trener surađivati s državnim institucijama kako od njega bude traženo.

Portsmouth je Redknapp napustio u oktobruprošle godine. Mandarić je napustio vlasničku strukturu kluba s Fratton Parka 2006. godine, te je potom kupio Leicester, koji se trenutno bori za ulazak u Premiership.