Snajperom s Grbavice
829

Prije 30 godina poginuo je Dževad Begić Đilda, legendarni vođa navijača Željezničara

E. B.
Dževad Begić Đilda
Dževad Begić Đilda
Na današnji dan, prije tačno 30 godina u sarajevskom naselju Pofalići, snajperskim hicem sa Grbavice ubijen je Dževad Begić Đilda, legendarni vođa navijača Fudbalskog kluba Željezničar.
Tog 11. jula 1992. godine snajperskim hicima je ranjeno nekoliko civila nadomak raskrsnice u sarajevskom naselju Pofalići, a čim je čuo vapaje za pomoć, Đilda je krenuo pomoći jednoj ranjenoj ženi.

Nažalost, tokom pružanja pomoći ženi, srpski agresor, ili bolje rečeno kukavica sa snajperom u rukama je zauvijek prekinuo život tada 26-godišnjeg vođe navijača Željezničara.

Đilda je živio za klub s Grbavice, bio je prijeratni vođa navijača Željezničara, popularnih Manijaka i poznat širom bivše države.

Po izbijanju rata uzeo je pušku u ruke kako bi odbranio svoje sugrađane od agresora, a sudbina je htjela da pogine u neposrednoj blizini Grbavice. Posthumno je dobio priznanje Zlatni ljiljan.

Dževadov brat Izet je poginuo na sarajevskom brdu Žuč u decembru 1992. godine, također od snajperskog hica, a po njima dvojici ulica u sarajevskom naselju Koševsko Brdo nosi naziv "Braće Begić".

Navijači Željezničara godinama tradicionalno organizuju malonogometni turnir u Đildinu čast, a danas u 19 sati će kod spomen obilježja obilježiti 30. godišnjicu od njegove pogibije.