Na današnji dan
480

Prije 14 godina u Širokom Brijegu je ubijen Vedran Puljić, njegov ubica je još na slobodi

E. B.
I danas će prijatelji i navijači FK  Sarajevo odati počast Vedranu na Gradskom groblju Bare (Foto: Arhiv/Klix.ba)
I danas će prijatelji i navijači FK Sarajevo odati počast Vedranu na Gradskom groblju Bare (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na današnji dan prije 14 godina u Širokom Brijegu je ubijen mladi navijač Fudbalskog kluba Vedran Puljić, a ubica je i dalje na slobodi dok se čeka na istinu i pravdu.

Puljić (24) je ubijen hicem iz pištolja 4. oktobra 2009. godine tokom nereda u Širokom Brijegu uoči susreta istoimene domaće ekipe i Sarajeva.

Iako se prvobitno vjerovalo da je stradao od oštrog predmeta, obdukcija je pokazala da se radi o metku.

Za ubistvo je prvobitno osumnjičen Oliver Knezović koji je pobjegao u Hrvatsku iz pritvora u Širokom Brijegu, a policajci koji su mu dopustili bjekstvo su suspendovani.

Knezović je uhapšen u Hrvatskoj gdje je 2017. godine izmijenjena optužnica prema kojoj se on više nije teretio za ubistvo, nego za pokušaj ubistva i opasnu radnju s obzirom na to da je pucao ne ciljajući nikoga pojedinačno, ali pristajući ubiti barem jednog navijača. Ustanovljeno je da je Knezović oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i prema grupi navijača ispalio deset metaka. Nije utvrđeno da je nekog pogodio.

Optužnica je promijenjena nakon 3D vještačenja Vojina Maštruka i kolega iz BiH Brune Franjića i Alije Kotarevića. Vještaci su se složili da je nemoguće utvrditi iz kojeg od 43 oduzeta policijska pištolja su pogođene osobe među kojima je i ubijeni Puljić. Također, Maštruko je naveo da Puljić najvjerovatnije nije pogođen s pozicije na kojoj je bio Knezović, nego s parkinga u sklopu benzinske pumpe.

Nakon svega, početkom prošle godine Županijski sud u Splitu pravomoćno je oslobodio Olivera Knezovića za ubistvo Puljića te ga je osudio na četiri godine zatvora zbog izazivanja opće opasnih radnji.

Inače, najvatreniji navijači FK Sarajevo Horde zla se svog ubijenog člana sjete na svakoj utakmici tražeći istinu i pravdu, a danas će posjetiti njegov groba na Gradskom groblju Bare.

"Povodom obilježavanja godišnjice smrti Vedrana Puljića, danas, dana 4. 10. 2023. biti će organizovan odlazak na njegov grob. Okupljanje je zakazano u 17:00 sati ispred prostorija UNFKS odakle će se u koloni krenuti ka groblju Bare. Fudbalski klub Sarajevo poziva sve navijače, sportske zaljubljenike, te građane Sarajeva da još jednom odaju počast momku čiji je život prerano ugašen. Istina za Vedrana!", poručili su iz Fudbalskog kluba Sarajevo.