"Match of the Day"
24

Presedan na BBC-u nakon 1964. godine: Emisija bez voditelja zbog Linekerove suspenzije

K. H.
Gary Lineker (Foto: EPA-EFE)
Gary Lineker (Foto: EPA-EFE)
BBC-jeva emisija "Match of the Day" danas će se održati bez voditelja i novinara nakon što su Ian Wright i Alan Shearer obavijestili ovu TV kuću da zbog suspenzije Garyja Linekera u znak solidarnosti neće doći u studio.

Voditelj jedne od najdugovječnijih emisija na britanskoj televiziji suspendovan je nakon što je na društvenim mrežama kritikovao politiku tamošnje Vlade u vezi s imigrantima, uporedivši je s onom iz Njemačke 1930-tih godina.

Između ostalog, pišu britanski mediji, najkontroverznija tačka koju je Linekera kritikovao su termini koji se koriste u vezi s migrantima, koji ih upoređuju s invazijom. Kako je stao iza svoje izjave i svojih stavova, BBC ga je suspendovao dok se ne riješi pitanje njegovih komentara u javnosti.

Takva odluka povukla je bojkot Linekerovih kolega, komentatora pa čak i potencijalnih zamjena te trenera i igrača, a Premiership je poručio da 12 ekipa koje igraju u subotu neće imati zahtjeve za intervjuima i izjavama na terenu nakon susreta. Britanci pišu kako BBC na taj način želi izbjeći sramotu da ih neko ne odbije za izjavu u eteru.

Emisija "Match of the Day" se prikazuje još od 1964. godine, a u subotu će prvi put ići bez voditelja i komentatora, a iz ove TV kuće su istakli da će umjesto emisije prikazivati isječke utakmica bez studijske prezentacije i stručnih komentara.

Dodaje se i to kako je Lineker u ovoj emisiji još od 1999. godine, a u međuvremenu je postao prepoznatljiv glas stručnog komentatora engleskog nogometa. Njegove studijski kolege Ian Wright i Alan Shearer nakon suspenzije obavijestili su BBC kako se neće pojaviti u subotu, a slijedili su ih mnogi komentatori.