Italijanski biznismen
21

Preminuo Maurizio Zamparini, čovjek koji je "stvorio" veliki broj slavnih nogometaša

D. P.
Zamparini i Dybala kojeg je otkrio u Argentini (Foto: EPA-EFE)
Zamparini i Dybala kojeg je otkrio u Argentini (Foto: EPA-EFE)
Čuveni italijanski biznismen Maurizio Zamparini preminuo je jučer u 81. godini. Riječ je o čovjeku koji je godinama bio vlasnik Palerma s kojim je došao do velikih uspjeha.

Zamparini (80) je od "nule" stvorio snažan Palermo koji se pitao u italijanskom nogometu za dosta toga. Na čelu Sicilijanaca bio je od 2002. do 2017. godine, a onda je preuzeo klub ponovo godinu kasnije.

Tokom karijere određena mu je suspenzija od pet mjeseci zabrane poslova u nogometu zbog malverzacija prilikom transfera. Ipak, bio je kralj transfer "pijace" na kojoj je važio za čovjeka sa sjajnim njuhom za pronalazak talenta.

Do bogatstva je došao tako što je pokrenuo biznis s namještajem prije više od 40 godina. U nogomet je ušao tako što je 1987. godine preuzeo Veneziju i spasio je od bankrota, a onda je doveo do Serije A.

U Palermu je stvorio veliki broj sjajnih nogometaša koji su postali velika imena u budućnosti. Tako je iz argentinskog Instituta doveo anonimnog Paula Dybalu 2012. godine, a onda zaradio bogatstvo na njegovom transferu.

Edinsona Cavanija je doveo iz urugvajskog Danubija 2007. godine i od njega napravio igrača za velike domete. Iz Argentine je doveo i Javiera Pastorea koji je kasnije prešao u Paris Saint Germain.

Pod njegovim vodstvom nametnuo se Luca Toni koji je kasnije postao lider reprezentacije Italije koja je došla do titule prvaka svijeta. "Otkrio" je još nekoliko sjajnih nogometaša poput Josipa Iličića, Abela Hernandeza, Franca Vasqueza, Fabija Grossa...