Odlazak legende
23

Preminuo idol Michaela Jordana, postavio je nesvakidašnji NBA rekord i imao problema s drogom

H. H.
Michael Jordan i Walter Davis (Foto: Twitter)
Michael Jordan i Walter Davis (Foto: Twitter)
Walter Davis, bivša zvijezda Sjeverne Karoline i jedan od najboljih igrača u historiji Phoenix Sunsa, preminuo je u 69. godini prirodnom smrću.

Bivši košarkaš visok 1,98 metara bio je šest puta biran za All-Star tim, dva puta je bio u drugoj najboljoj petroci u NBA ligi, a nakon 15 sezona povukao se sa prosjekom od 18,9 poena, 3,0 skoka i 3,8 asistencija u 1.033 meča.

Michael Jordan ga je isticao kao svog idola kada su ga 1984. pitali ko je najbolji igrač kojeg je gledao. Iako je NBA već imala zvijezde veličine Magica Jonsona, Kareema Abdul-Jabbara, Larryja Birda, Juliusa Ervinga..., tadašnji novajlija odlučio se za Davisa.

"Igrao sam protiv njega na ljeto i mislim da je odličan," rekao je Jordan svojevremeno.

Nakon briljantih partija u dresu Univeriteta Sjeverne Karoline, gdje je igrao i Jordan, Davisa su 1977. godine draftovali Sunsi kao peti pick.

Odmah je zablistao i postizao je 24,2 poena po utakmici i proglašen je novajlijom godine. Veći dio svoje karijere proveo je u Phoenixu, gdje je proveo 11 sezona, postavši najbolji strijelac kluba u historiji sa 15.666 poena u 766 utakmica.

Njegove posljednje godine u Sunsima bile su ispunjene problemima sa leđima i skandalom s drogom. Nekoliko puta je odlazio u klinike za rehabilitaciju , a 1987. je pozvan da svjedoči o upotrebi ilegalnih droga od strane drugih igrača u timu u zamjenu za dobijanje imuniteta.

U februaru 1983. Davis je postavio nesvakidašnji NBA rekord kada je na utakmici Sunsa u Seatleu postigao prva 34 poena bez promašaja prije nego što je promašio prvi šut.

Također je proveo tri sezone u Denver Nuggetsima i kratko je bio u Portland Trail Blazersima, klubove za koje je nastupao i Jusuf Nurkić.

Među njegovim velikim postignućima, izdvaja se i zlato na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država.