Nogomet
101

Preminuo Ibrahim Biogradlić, rekorder po broju nastupa za FK Sarajevo

Piše: D. B.
Ibrahim Biogradlić (Foto: FK Sarajevo/Facebook)
Ibrahim Biogradlić (Foto: FK Sarajevo/Facebook)
Bivši bh. nogometaš Ibrahim Biogradlić, koji je apsolutni rekorder po broju nastupa za FK Sarajevo, preminuo je u 83. godini.

Biogradlić je rođen 8. marta 1931. godine u Sarajevu. Sa 15 godina je nastupao za omladinski tim Udarnika. Fuzijom Udarnika i Slobode u Torpedo, koji je kasnije promijenio ime u Sarajevo, Biogradlić je nastavio napredovati kao igrač. Već 1952. godine je postao prvotimac, a igrao je na poziciji lijevog beka. Bio je poznat i po svojoj ubojitoj ljevici, kojom je postizao brojne pogotke. Snalazio se na pozicijama lijevog beka i napadača.

Biogradlić je nosio dres reprezentacije bivše Jugoslavije, za mladu je odigrao pet, a za seniorsku jednu utakmicu. Bilo je to na Olimpijadi u Melburnu 1956. godine u polufinalu protiv Indije. Jugoslavija je pobijedila 4:1. U finalu protiv SSSR-a nije igrao, a Jugoslavija je poražena 1:0. Ipak, Biogradlić je postao jedini igrač Sarajeva s olimpijskom medaljom.

Godine 1964. je bio blizu prelaska u holandski De Volewijckers zajedno s Asimom Ferhatovićem Hasetom, ali su obojica ostala na Koševu. Karijeru je završio nakon sezone 1966/1967. osvajanjem titule prvaka.

Biogradlić je za FK Sarajevo igrao 17 godina, upisao je 378 nastupa, čime je rekorder po broju nastupa za Bordo tim.