U 20:00 sati
121

Premijera dokumentarnog filma "Dolina ćupova" u utorak u dvorani Goran Čengić

E. K.
U utorak 19. marta u 20:00 sati u dvorani Goran Ćengić na Grbavici bit će održana premijera dokumentarnog filma "Dolina ćupova".
Lejla Zvizdić je scenaristica i rediteljica filma, produkciju potpisuje PLATFORMA, uz koprodukciju BHRT-a i MY TV-a te podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo i Ministarstva za boračka pitanja KS.

"Film dokumentuje kako je FK Željezničar od outsidera, beskućnika, podstanara i izbjeglice postao rijetki klub koji u svom vlasništvu ima stadion, zašto je kao monumentalna građevina historijski važan za Grad Sarajevo i je li Grbavica više od stadiona.

Tako će nas ovo dokumentarno ostvarenje provesti kroz period 1921. - 2023., od vremena entuzijastičnog i zanesenjačkog početka kada je Željo igrao na nekoliko gradskih igrališta, uz brojne teškoće i opstrukcije, do danas kada ima svoj dom.

Upravo stadion jeste metafora Željinog trnovitog puta i svjedok vremena u kojem se klub razvijao, doživljavao uspone i padove, uključujući i ratni period '92-'95 u kojem je uloga stadiona Grbavica višestruko značajna, do današnjice kada Grbavica prolazi različite faze rekonstrukcija.

A šta je zajedničko svim tim vremenskim epohama? To da su u svaku izgradnju, sanaciju i obnovu direktno bili uključeni navijači i kroz teški fizički rad i kroz finansiranje. Iz te perspektive će ovaj film indirektno biti omaž Željinoj porodici i vječnim glavnim sponzorima - navijačima koji Želju vole bezuvjetno i nepovratno", ističe Zvizdić.

Otkriva nam da se u filmu uz Edina Džeku, Mehmeda Baždarevića, Amara Osima, Bulenda Biščevića, Admira Adžema, Faruka Hadžibegića, Zdenka Jelića, Hajrudina Čengića, Marka Dmitrovića, Nikolu Bilića, Envera Zornića, Ermina Čengića, Admira Lisicu, Vladu Podanyja, pojavljuju i Amir Misirlić, Branko Đurić Đuro, Sejo Sexon, Mladen Vojičić Tifa, Mustafa Čizmić, Zdravko Čolić, koji su za Želju vezani i srcem i muzikom, jer 80-ih godina prošlog stoljeća nastaje veliki broj pjesama kao oda Želji, pjesme koje se danas horski izvode na stadionu.