Nogomet
69

Premijer liga: Željezničar protiv Slobode prosuo dva boda, trijumf Sarajeva na Otoci

Klix.ba
Željezničar - Sloboda (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Šest mečeva 23. kola BHT Premijer lige BiH odigrano je danas u terminu od 16:30 sati. Najzanimljivije je bilo na Otoci gdje se igrao derbi Olimpica i Sarajeva, te na Grbavici gdje je neugodna Sloboda otkinula bod kod Željezničara. Pod vodstvom novog-starog trenera Dženana Uščuplića bordo tim nakratko je preuzeo čelnu poziciju na tabeli, jer su vodeće ekipe Zrinjskog i Širokog Brijega nešto kasnije počele susrete protiv Borca i Mladosti.

Olimpic – Sarajevo 0:1

Odlično otvaranje Sarajeva krunisao je Leon Benko. Hrvatski internacionalac iskoristio je idealan centaršut Puzigaće sa lijeve strane zakucavši loptu u gol Olimpica za 0:1.

Prva prijetnja domaćih zabilježena je tek u 25. minuti kada je pokušao Brković. U 32. minuti propao je upotrebljiv pas Krste Velkoskog koji napadači Sarajeva nisu uspjeli iskoristiti. Dvije minute kasnije zbog prekršaja u napadu poništen je pogodak Veldina Muharemovića. U finišu prvog poluvremena istakao se Mario Barić spriječivši Sulejmana Smajića u idealnoj situaciji pred golom Mateja Delača.

Na prvo uzbuđenje u drugom poluvremenu čekalo se tri minute. Velkoski je odlično izveo slobodan udarac, Hamzić je krajnjim naporom odbranio, a na odbijenu loptu natrčao je Benko pogodivši stativu. U 64. minuti zbog nedozvoljene pozicije poništen je pogodak Harisa Duljevića. Isti igrač malo kasnije našao se u dobroj prilici, ali je ovog puta reagovao dosta loše.

Željezničar – Sloboda 1:1

Željezničar nakon prijetnje Bajića u vodstvo dolazi u 13. minuti preko Zorana Kokota koji je pogodio preciznim udarcem sa 17 metara.

U prilici se potom našao Dženis Beganović koji nije najbolje reagovao, pa su ga spriječili Zrnanović i Efendić. U 25. minuti veliku priliku za domaće propustio je Eldar Hasanović nakon centaršuta Kvesića sa lijeve strane. Na drugoj strani prvu priliku propustio je Sulejman Krpić. U četvrtoj minuti drugog poluvremena Zajko Zeba pogađa mrežu matičnog kluba za izjednačenje rezultata.

Željezničar je od 55. minute igrao sa deset igrača pošto je zbog igranja rukom isključen mladi Dženis Beganović. Veliku priliku desetak minuta prije kraja propustio je Sadiković čiji je udarac glavom odbranio odlični Kenan Pirić.

Slavija – Velež 1:1

U četvrtoj minuti Mahir Karić koristi upotrebljiv centaršut Rovčanina i pogađa za vodstvo Slavije. Dvadeset minuta kasnije na 2:0 mogao je povisiti Govedarica koji nije imao sreće. Do kraja prvog poluvremena veliku priliku za goste iz Mostara prokockao je Dino Hajdarović. U 65. minuti Rođeni dolaze do izjednačenja. Kao i prije četiri dana asistirao je Haurdić, a pogodak za konačnih 1:1 postigao je Dejan Janković.

Vitez – Drina 1:0

Utakmicu su prilikama otvorili Livančić i Vidović, ali se mreža Drine nije zatresla. Gosti su nakon što su se oslobodili početnog pritiska prijetili u dva navrata. Prvo se u dobroj situaciji našao Ilić, a potom je Đerić propustio stopostotnu priliku. U posljednjoj minuti prvog poluvremena Vitežani dolaze u vodstvo preko Stipe Miloša. Prva prijetnja domaćina u nastavku zabilježena je u 56. minuti preko Sabahudina Jusufbašića. Potom je dobar napad Šantića i Livančića uprskao Hrvoje Barišić. U 85. minuti Ćulum pogađa prečku domaćeg gola.

Čelik – Travnik 1:0

Iz lošeg prvog poluvremena izdvaja se situacija iz 35. minute kada je ka golu Čelika atakovao Mišić koga je spriječio golman Adi Adilović. Pet minuta kasnije mladi Zajmović bio je opasan po gol Čelika. U posljednjem napadu prvog poluvremena Čelik dolazi u vodstvo. Karić je poslužio strijelca Popovića koji je savladao Nurkovića za 1:0. U desetoj minuti drugog poluvremena moglo je biti 1:1, ali je lopta nakon pokušaja rezerviste Smajića pogodila prečku domaćeg gola. Deset minuta prije kraja odličnu priliku za Čelik propustio je rezervista Asim Zec. Najbolju priliku za goste u samom finišu propustio je Radoslav Aleksić.

Radnik – Zvijezda 0:1

Zvijezda je tokom prvog poluvremena u Ugljeviku uspješno odolijevala napadima domaćeg Radnika, da bi početkom nastavka došla u vodstvo. Upotrebljiv centaršut Cardosa u pogodak za 0:1 pretvorio je Secouba Diatta. Gosti koje je očigledno novi trener Nedim Jusufbegović probudio iz dugog sna do kraja su uspjeli sačuvati svoju mrežu i u Gradačac odnijeti izuzetno važne bodove u borbi za opstanak.

BHT Premijer liga, rezultati 23. kola:

Slavija – Velež 1:1 Olimpic – Sarajevo 0:1 Željezničar – Sloboda 1:1 Čelik – Travnik 1:0 Vitez – Drina 1:0 Radnik - Zvijezda 0:1 Zrinjski - Borac (od 18 sati) Široki Brijeg - Mladost (od 19:30 sati)

Tabela:

  1. Sarajevo 47
  2. Široki Brijeg 46 (-1)
  3. Zrinjski 46 (-1)
  4. Željezničar 46
  5. Olimpic 41
  6. Borac 40 (-1)
  7. Velež 34
  8. Čelik 26
  9. Slavija 26
  10. Sloboda 24
  11. Radnik 22
  12. Drina 22
  13. Travnik 21
  14. NK Vitez 20
  15. Zvijezda 17
  16. Mladost 17 (-1)