Nogomet
52

Premijer liga: Trijumfi Sarajeva i Željezničara, Zvijezda se vratila iz mrtvih

Klix.ba
Željezničar - Mladost (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Trijumfima su vječiti rivali Sarajevo i Željezničar najavili međusobni okršaj koji bi u konačnici mogao odlučiti novog prvaka BiH.

Sarajevo je trijumfovalo u Ugljeviku nad Radnikom, dok se Željezničar bez problema obračunao sa Mladosti iz Velike Obarske. Kolo će biti zaključeno večerašnjim susretima u Mostaru i Širokom Brijegu.

Radnik – Sarajevo 0:2

U 16. minuti iz prve prave prilike Sarajevo dolazi u vodstvo. Stojčev i Kallasi su odigrali dupli pas, a Sirijac preciznim, snažnim udarcem matirao Bodirogu za 0:1. Deset minuta kasnije u prilici se našao i Bilbija čiji je udarac glavom odbranio Bodiroga. Sredinom prvog poluvremena na drugoj strani prijetio je Vučinić. U posljednjoj minuti prvog poluvremena veliku priliku za Radnik propustio je Ermin Seratlić čiji je udarac sa desetak metara iskosa sa lijeve strane odlično odbranio Matej Delač. Pitanje pobjednika riješeno je dvadeset minuta prije kraja kada je poklon Boriše Bodiroge iskoristio Krste Velkoski. Deset minuta prije kraja Antić je pogodio stativu gostujućeg gola.

Željezničar – Mladost 4:0

Prvu priliku na utakmici propustio je Riad Bajić šutiravši pored gola na ubačaj Seada Bučana. U 13. minuti Bajić u gol šansu gura Đelmića koji rutinski pogađa gol Mladosti za vodstvo Željezničara i slavlje na Grbavici. Četiri minute kasnije novi pogodak u dresu Želje postiže odlični Riad Bajić i praktično već tad rješava pitanje pobjednika. Na samom početku drugog poluvremena Željezničar postiže i treći pogodak, strijelac je ovog puta bio mladi Amir Hadžiahmetović koji je tako postigao prvijenac u prvom timu Želje. Deset minuta prije kraja prvijenac u prvom timu za konačnih 4:0 postigao je i rezervista Anes Nuspahić.

Zvijezda – Drina 2:1

Iako je od prve minute utakmice protiv Drine na domaćem terenu Zvijezda bila bolja i prijetila, vodeći pogodak Zmajevi su postigli tek u posljednjoj minuti prvog poluvremena. Asistirao je Elvir Čolić, a vrijedan pogodak za Zvijezdu postigao Mirko Spasojević. Pet minuta prije kraja Damir Memović postiže pogodak za 1:1. Trijumf upornim domaćinima u sudijskoj nadoknadi donosi Mirko Spasojević svojim drugim golom.

Sloboda – Borac 2:0

Tri minute su domaćem timu bile dovoljne da postigne vodeći gol. Zajko Zeba je asistirao, a pogodak za 1:0 postigao Sulejman Krpić. U 11. minuti bilo je već 2:0, a strijelac Muhamed Mujić. Nakon toga Sloboda je smanjila gas, dok gosti iz Banja Luke nisu uspjevali ozbiljnije ugroziti gol Kenana Pirića.

Vitez – Velež 3:1

U petoj minuti priliku za Vitez propustio je Marko Basara. Dobrom intervencijom istakao se Adnan Bobić. Pet minuta poslije jedan od odbrambenih igrača Veleža sa gol linije je izbio loptu nakon pokušaja Barišića. Tri minute kasnije uslijedila je kazna, a vodeći pogodak za goste postigao je Riad Demić. U 21. minuti Vitežani dolaze do izjednačenja sjajnim pogotkom Marka Basare. U samom finišu prvog poluvremena veliku priliku za Vitez propustio je rezervista Ante Pinjuh. Gosti su od 52. minute igrali bez isključenog Anela Hebibovića. U 67. minuti po drugi put u prilici se našao Pinjuh kojeg je i ovog puta zaustavio Bobić. Dvadeset minuta prije kraja pored gola je šutirao Marko Basara. Minutu kasnije Branković je asistirao za Pinjuha koji iz trećeg pokušaja uspijeva matirati Bobića za vodstvo Viteza. Šest minuta prije kraja konačnih 3:1 postavio je Armin Kapetan na asistenciju Marka Basare.

Slavija – Čelik 0:1

Priliku za Čelik već na samom startu propušta Mahir Karić nakon loše procjene domaćeg golmana Mladena Lučića. U 21. minuti Lučić spašava domaćina nakon katastrofalne reakcije zadnje linije koju je zamalo kaznio Anel Dedić. Opasan je na drugoj strani sredinom prvog poluvremena bio Damir Rovčanin. Veliku priliku u 30. minuti za Slaviju je propustio Anel Salković koji je iz neposredne blizine promašio prazan gol. Pola sata prije kraja gosti preko Marina Popovića na asistenciju Vernesa Selimovića postižu pobjedonosni gol.

Rezultati:

Radnik – Sarajevo 0:2 Željezničar – Mladost 4:0 Zvijezda – Drina 2:1 Vitez – Velež 3:1 Slavija – Čelik 0:1 Sloboda – Borac 2:0

Tabela:

  1. Sarajevo 59
  2. Željeznicar 58
  3. Široki Brijeg (-1) 52
  4. Zrinjski (-1) 51
  5. Olimpic (-1) 42
  6. Borac 43
  7. Čelik 38	      
    
  8. Velež 35
  9. Sloboda 34
  10. Radnik 27
  11. Drina Zvornik 26
  12. Slavija 26
  13. NK Vitez 26
  14. Travnik (-1) 24
  15. Mladost 22
  16. Zvijezda 21