Nogomet
0

Premijer liga sa 18 klubova?

Klix.ba
Iako je odlučeno da u takmičarskoj sezoni 2003/04, Premijer ligu BiH sačinjava 16 klubova, ovih dana sve više se spekuliše da bi mogla biti održana vanredna skupština bh. saveza na kojoj bi se, eventualno, mogla donijeti odluka o proširenju bh. lige.

Kako izvještava Oslobođenje, u N/FS BiH već su pristigla tri zahtjeva za održavanje vanredne skupštine, a dva se odnose na proširenje lige. Njih su uputili FK Kozara i Nogometni savez Unsko-sanskog kantona.

"Skupština, koja je planirana za avgust pomjerena je na septembar zbog sezone godišnjih odmora. Delegatima se materijal za skupštinu mora poslati mjesec dana ranije. Međutim, nakon zahtjeva Kozare i USK Kantona nije isključeno da se održi i vanredna skupština. Ipak, njeno održavanje mora potvrditi Izvršni odbor, a na sjednici Komisije za propise, u petak.", kaže Munib Ušanović, generalni sekretar N/FS BiH.

Podsjetimo, UEFA i FIFA su izričito tražili da Premijer liga BiH sljedeće godine broji 16 timova, ali generalni serkretar bh. saveza kaže kako se odluka može i promjeniti.

"Skupština svaku svoju odluku može ispitati, pa tako i ovu oko proširenja lige", kaže Ušanović. "Komisija za propise na protekloj sjednici održanoj prošlog petka, jednoglasno je prihvatila sve sugestije FIFA i UEFA oko prečišćavanja i utvrđivanja konačnog teksta statuta. U petak bi trebali još jednom pregledati tekst i pripremiti ga za usvajanje na sjednici IO N/FS BiH. Na sjednici Takmičarske komisije analizirati će se protekla sezona u Premijer ligi BiH, utvrđivanje propozicija takmičenja za sezonu 2003/04, kao i utvrđivanje liste delegata za predstojeću sezonu", kaže Ušanović.

Ušanović kaže da će se sjednica IO održati najkasnije sedam do deset dana nakon ovih sjednica. "Na dnevnom redu sjednice IO naći će se nekoliko vrlo bitnih tačaka. Između ostalog, trebao bi se usvojiti prečišćeni tekst statuta N/FS BiH, kao i usvajanje pravilnika o licenciranju klubova. Od bitnijih tačaka dnevnog reda treba izdvojiti i tačku oko prelaska igrača iz BiH u inostranstvo. Prema novoj odluci, za realizaciju ovakvog transfera plačaće se paušalna taksa, a van snage će biti uzimanje 5 odsto od obeštećenja kluba klubu", kaže Ušanović.