Ko preuzima Barcu?
0

Predsjednik Barcelone otkrio dva ključna imena za novog trenera i objasnio Xavijev odlazak

D. P.
Laporta je naglasio dva imena u konkurenciji (Foto: EPA-EFE)
Laporta je naglasio dva imena u konkurenciji (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Barcelone Joan Laporta u razgovoru za španske medije prvi put se osvrnuo na odlazak Xavija Hernandeza i progovorio o imenima koja bi ga mogla naslijediti na klupi trofejnog katalonskog tima.

Xavi je prošle sedmice najavio odlazak iz Barcelone, što je vijest koja je šokirala navijače, ali i nogometnu javnost širom svijeta jer se činilo da će legendarni veznjak još dugo ostati u ovom projektu.

Ipak, Xavi je odlučio otići, a predsjednik Barcelone Joan Laporta prvi put je progovorio o toj situaciji i objasnio kako je došlo do razlaza.

"Ni u kojem slučaju ja neću otpustiti Xavija. On je došao i rekao da je najbolje da ode te da će odustati od posljednje godine ugovora s klubom. Rekao sam mu da prihvatam tu formulu - ostanak do 30. juna, samo zato što je on u pitanju", rekao je Laporta za RAC1 i tako potvrdio da slavni veznjak napušta klupu kluba.

Mediji su naveli dva imena potencijalnog nasljednika na klupi kluba. U pitanju su Hansi Flick, koji je prva želja samog Laporte već dugo, te Rafa Marquez.

"Novi menadžer će biti onaj za kojeg Deco odluči. O tome on mora odlučiti, ali trener mora imati određeni dosje, osim ako ne donesemo kreativniju odluku. Da li će to biti Hansi Flick, o tome biste trebali pitati Decoa, ali ni Rafu Marqueza ne mogu isključiti", dodao je Laporta.

Barcelona se nakon 22 odigrana kola u španskoj La Ligi nalazi tek na četvrtom mjestu s 10 bodova manje od vodećeg Reala i čini se da je borba za titulu već prošlost. Ispred su još senzacionalna Girona i Atletico Madrid.