"Poziva svoje drugove"
68

Pred Englezima je evropski nogometni klasik, a navijačima su nejasna brojna imena na spisku

D. P.
Selektor ne želi mijenjati spisak (Foto: EPA-EFE)
Selektor ne želi mijenjati spisak (Foto: EPA-EFE)
Selektor nogometne reprezentacije Engleske Gareth Southgate objavio je spisak pozvanih nogometaša za naredno okupljanje i još jednom razbjesnio je nogometnu javnost u svojoj zemlji zbog "tradicionalnih" imena.

Pred Englezima je pravi evropski nogometni klasik. Wembley će 13. oktobra biti domaćin reprize finala Evropskog prvenstva 2020. godine između Engleske i Italije. "Tri lava" će biti gotovo sigurni na Euru, ukoliko upišu trijumf protiv Italije.

Southgate je tim povodom objavio spisak reprezentativaca i ponovo je izazvao razočarenje brojnih navijača na društvenim mrežama. Tako su u fokusu imena poput Jordana Hendersona, Kalvina Phillipsa, Harryja Maguirea i još nekolicine igrača.

Selektor Engleske bio je pod pritiskom jer je pozivao Hendersona čak i dok je bio član Liverpoola, a kamo li danas dok igra u Saudijskoj Arabiji. Također, Maguire i Phillips uopšte ne igraju nogomet i nisu u planovima trenera pa su komentari nezadovoljnih navijača prilično opravdani.

Istovremeno, na spisku nema Jamesa Ward-Prowsea, veznjaka koji igra u životnoj formi te klasičnog lijevog beka nakon povrede Bena Chillwella.

"Sramota je da su Henderson i Phillips ispred Ward-Prowsea", "Poziv za Maguirea izaziva smijeh", "Kakva šala od spiska", "Posebno smo jaki ako je Maguire opet na spisku", "Southgateovi pozivi nekada trebaju jasno obrazloženje", "To što nema Ward-Prowsea govori mnogo o Southgateu", "Southgate bira svoje drugare", "Stari dobri Southgate", nižu se na hiljade komentara na Twitteru.

Golmani: Sam Johnstone, Jordan Pickford, Aaron Ramsdale.

Odbrana: Levi Colwill, Lewis Dunk, Marc Guehi, Harry Maguire, John Stones, Fikayo Tomori, Kieran Trippier, Kyle Walker.

Vezni red: Trent Alexander-Arnold, Jude Bellingham, Conor Gallagher, Jordan Henderson, Kalvin Phillips, Declan Rice, James Maddison.

Napad: Jarrod Bowen, Phil Foden, Jack Grealish, Harry Kane, Eddie Nketiah, Marcus Rashford, Bukayo Saka, Ollie Watkins.