Šokantni snimci
34

Pozadina haosa na meču u Turskoj: Napadnuti igrači kurdskog kluba, letjeli i noževi

D. P.
Haotične scene s utakmice (Foto: Twitter)
Haotične scene s utakmice (Foto: Twitter)
Nogometna utakmica u Bursi pretvorila se u pravi haos nakon što su navijači domaćeg Bursaspora tokom svih 90 minuta pravili nezapamćene nerede.

Bursaspor i Amedspor sastali su se u duelu treće lige Turske, a meč je obilovao incidentima. Na društvenim mrežama objavljeni su videosnimci koji pokazuju domaće navijače kako bacaju predmete poput flaša s vodom, petardi i pirotehnike te čak noževa u pravcu gostujućih igrača.

Na zvaničnoj stranici Amedspora podijeljen je video u kojem su domaći navijači utrčali na teren i napali igrače gostiju dok su se zagrijavali.

Unatoč incidentu prije utakmice, ali i kontinuiranim ubacivanjem predmeta tokom meča, on je nastavljen i odigran je do kraja te je završen rezultatom 2:1.

Posebno zabrinjavajuća fotografija je ona na kojoj se vidi kako jedan od službenika podiže nož s travnjaka.

Iz Amedspora tvrde da se nasilje nastavilo i nakon zvižduka za kraj utakmice. Objavili su niz fotografija na kojima se vide povrede igrača.

[TWITTER]1632377694531776513[/TWITTER]

"Na kraju utakmice, naše nogometaše fizički su napali u hodnicima supervizor privatnog osiguranja Bursaspora, službenik za sigurnost kluba, osoblje kluba i zaštitari", navodi se u saopćenju kluba.

Prema navodima britanskih medija, tokom utakmice bilo je antikurdskih skandiranja jer je Amedspor klub iz grada Diyarbakir, najvećeg turskog grada s većinski kurdskim stanovništvom.

Ubrzo je stigao odgovor iz Bursaspora. Iz domaćeg kluba podijelili su snimak napada na svoje igrače tokom prve utakmice kada je Amedspor bio domaćin.