Nogomet
6

Posljednja šansa da ne budemo posljednji: U21 selekcija BiH u kvalifikacijama za EP gostuje Engleskoj

Piše: O. T.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Mlada reprezentacija Bosne i Hercegovine u susretu posljednjeg 8. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2017. gostuje Engleskoj. To je susret jedine ekipe u grupi 9 koja nema pobjedu i jedine ekipe u toj grupi koja nema poraz, odnosno susret posljednjeg tima tabele protiv prvog tima tabele.

Stoga nije teško zaključiti da je sve osim našeg poraza iznenađenje. Englezi su već osigurali plasman na Euro, što znači da su osigurali prvo mjesto u grupi, jer na Euro putuje devet prvoplasiranih ekipa iz devet grupa te dvije selekcije koje slave u baražu u koji putuju četiri najbolje drugoplasirane selekcije iz devet grupa.

Engleska je u ovim kvalifikacijama ostvarila pet pobjeda i dva remija - jedan protiv Švicarske u gostima, a drugi upravo protiv BiH u gostima kada je na Koševu bilo 0:0. Ekipu će sa klupe po drugi put u ovim kvalifikacijama predvoditi Aidy Boothroyd koji je zamijenio privremenog selektora Engleske Garetha Southgatea.

U debiju na klupi Boothroyd je slavio protiv Kazahstana (1:0) prije pet dana u gostima i time ovjerio prvo mjesto u grupi. Mlade nade Engleske u svom rosteru čine igrači poput Chambersa i Holdinga (Arsenal), Ward-Prowsea i Redmonda (Southampton), Loftus-Cheeka (Chelsea)....

Sa prvobitnog spiska selektora BiH Darka Nestorovića zbog zdravstvenih problema otpao je samo golman Goran Karačić, a zamijenio ga je Nikola Vasilj iz Zrinjskog.

Naš tim je u ovim kvalifikacijama upisao tri remija (Kazahstan u gostima, Švicarska i Engleska kod kuće) i četiri poraza. Nijedno kolo nismo završili na četvrtom, trećem, drugom ili prvom mjestu. Svaki put smo bili peti. Dakle, posljednji. Postigli smo ukupno dva pogotka, a posljednji, taj drugi, postignut je prije više od godinu dana. Tačnije, 8. oktobra prošle godine u porazu od Švicarske u gostima 3:1.

Šansu da makar na kraju ne budemo posljednji imamo samo ako pobijedimo Englesku, a Kazahstan kod kuće ne pobijedi Norvešku, jer Kazahstan ima bolji međusobni omjer od nas.

Utakmica između Engleske i Bosne i Hercegovine počinje danas u 16:00 sati na stadionu Bescot u Walsallu.

Tabela grupe 9:

  1. Engleska 17
  2. Norveška 13
  3. Švicarska 12 (-1)
  4. Kazahstan 4
  5. Bosna i Hercegovina 3