Nogomet
5

Poludirigovani žrijeb 1/16 finala Evropske lige: Ko se s kim može sastati

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Sinoć je završena grupna faza Evropske lige te smo dobili 24 ekipe koje će nastaviti takmičenje u nokaut fazi. Njima se u 1/16 finala priključilo i osam ekipa koje su kao trećeplasirane završile takmičenje u Ligi prvaka.

Na poludirigovanom žrijebu koji će se održati u ponedjeljak u Nyonu dobit ćemo i parove šesnaestine finala Evropske lige.

Ekipe su podijeljene u dvije jakosne grupe. Nositelji su pobjednici grupa, te četiri trećeplasirane ekipe iz Lige prvaka s najboljim UEFA-inim koeficijentom.

One će biti domaćini u uzvratnim utakmicama koje su na rasporedu 25. februara, a prvi mečevi će se igrati sedam dana ranije.

U šesnaestini finala ne mogu se sastati klubovi koji su međusobno igrali u grupama Evropske lige, kao ni klubovi iz istih zemalja.

Izvršni odbor UEFA-e je odlučio kako se međusobno ne mogu sastati ni klubovi iz Rusije i Ukrajine.

Nositelji: Molde, Liverpool, Krasnodar, Napoli, Rapid Beč, Braga, Lazio, Lokomotiv Moskva, Basel, Tottenham, Schalke, Athletic Bilbao, Porto, Olympiacos, Manchester United, Bayer.

Nenositelji: Fenerbahče, Sion, Borussia Dortmund, Midtjylland, Villarreal, Marseille, Saint-Etienne, Sporting, Fiorentina, Anderlecht, Sparta Prag, Augsburg, Sevilla, Valencia, Galatasaray, Shakhtar.