Istraga još traje
179

Policija uhapsila 11 osoba zbog rasističkih uvreda upućenih reprezentativcima Engleske

D. B.
Jadon Sancho i Marcus Rashford (Foto: EPA-EFE)
Jadon Sancho i Marcus Rashford (Foto: EPA-EFE)
Britanska policija je uhapsila 11 osoba zbog rasističkih uvreda upućenih reprezentativcima Engleske nakon njihovog poraza u finalu Evropskog prvenstva od Italije.

Marcus Rashford, Jadon Sancho i Bukayo Saka bili su žrtve rasističkog zlostavljanja na društvenim mrežama nakon što su promašili jedanaesterce u finalu Eura odigranom na Wembleyju u julu.

Rasističke ispade su osudili britanski premijer, Nogometni savez Engleske te menadžer Gareth Southgate. Od ukupno 207 postova koji se smatraju prekršajem, 123 profila su izvan Velike Britanije, a 34 potječu s Otoka. Jedanaest osoba je uhapšeno.

"Postoje ljudi koji vjeruju da se mogu sakriti iza profila na društvenim mrežama i da mogu proći nekažnjeno nakon pisanja rasističkih komentara. Trebaju razmisliti ponovo, imamo istražitelje koji aktivno tragaju za takvim komentarima povezanim s utakmicom, a ako bude kršenja zakona, oni koji su ih napisali bit će uhapšeni. Naša istraga se nastavlja, zahvalni smo onima koji su prijavili rasističke postove", izjavio je jedan od šefova policije Mark Roberts.

Uhapšene su tri osobe iz Londona, dvije iz Christchurcha te po jedna iz Runcorna i Salea. Ostali su iz Readinga, Folkestonea, Shrewsburyja i Worchestera.

Novi podaci pokazuju da su dva od pet igrača iz Premiershipa rasistički zlostavljani na Twitteru tokom prošle sezone.