Detektovani problemi
39

Pokrenuta inicijativa za Zakon o sportu FBiH: Ili ćemo doći do rješenja, ili zatvorenih vrata

D. P.
Konferencija za medije (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Sastanak, a onda i konferencija za medije Odbora Doma naroda Parlamenta FBiH za obrazovanje, nauku, kulturu, sport i pitanja mladih održani su danas u Sarajevu, a glavna tema bili su problemi sufinansiranja sporta u Federaciji BiH.

Na stolu je glavna tema bio "famozni" Zakon o sportu FBiH, kojeg naši sportisti i sportski savezi već dugo čekaju.

Prvo je održana sjednica Odbora Doma naroda Parlamenta FBiH zajedno s predstavnicima strukovnih sportskih saveza, a ispred njih to su bili slavna bh. košarkašica Razija Mujanović i proslavljeni bh. karatista Denis Muhović.

Ispred Odbora Doma naroda Parlamenta FBiH medijima su se obratili predsjednik Emir Dautović i članica Aida Obuća. Dautović je poručio da je danas najsretniji čovjek u BiH jer smatra da se ovakva stvar nije desila već 30 godina u našoj zemlji.

"Mogu reći da sam možda i najponosniji čovjek u BiH trenutno. Čuo sam priču da je odbor pokrenuo što se nikada nije desilo u 30 godina u našoj državi. Krenuli smo s inicijativom detektiranja problema sporta u BiH, a posebno za Federaciju BiH. Drago mi je da smo imali dobru posjetu strukovnih saveza i da svi su se odazvali. Imali smo pozitivne diskusije, detektovali probleme za naše sportiste, najviše aludirajući na infrastrukturu vrhunskih sportista", rekao je Dautović, a onda i otkrio šta se konkretno dogodilo danas:

Emir Dautović (Foto: I. L./Klix.ba)
Emir Dautović (Foto: I. L./Klix.ba)

"Definitivno smo donijeli odluku da će Komisija ispred Doma naroda na čelu sa mnom krenuti u borbu za izradu Zakona o sportu FBiH u kojem će biti aktivno angažovani svi strukovni sportski savezi. Mislim da ništa nije nemoguće i da ćemo doći do kvalitetnog zakona. Pozivam sve političare, među kojima sam i sam, da u ovom svom mandatu donesemo historijsku odluku i dobijemo Zakon o sportu FBiH. Ovo je prvi u nizu sastanaka koje ćemo održati dok ne dođemo do zakona ili zaključanih vrata, nakon kojih nećemo moći dalje, ali ćemo onda javno reći zbog koga ili čega odustajemo", rekao je Dautović.

Nakon predsjednika, oglasila se i članica Odbora Doma naroda Parlamenta FBiH za obrazovanje, nauku, kulturu, sport i pitanja mladih Aida Obuća.

"Lično sam veoma zadovoljna radnim sastankom jer je odziv strukovnih sportskih saveza jako dobar. Na partnerskoj osnovi razgovarali smo o problemima sporta u FBiH te smo govorili o daljim koracima. Bitno je naglasiti da su svi podržali našu inicijativu, a to je da se što prije mora krenuti u izradu Nacrta zakona o sportu FBiH i kao članovi odbora ćemo na tome inzistirati. Svi sportski savezi su to prepoznali. Ono što se u narednom periodu mora promijeniti, jeste politika raspodjele sredstava iz budžeta FBiH. Sam način odabira finansiranja projekata mora se promijeniti, a da bismo to promijenili, treba nam veći stepen koordinacije i nadzor onih koji su iznad, a to su Parlament FBiH i Dom naroda", poručila je Obuća.

Ispred sportskih strukovnih saveza medijima se obratila legendarna bh. košarkašica i članica Košarkaškog saveza BiH Razija Mujanović.

"Nismo samo mi u Košarkaškom savezu BiH ti koji imaju problema s finansijama, to se dešava i u drugim sportovima. Poručila bih odgovornim političkim strukturama da jednog dana trebaju prepoznati važnost sporta i sportista koji promovišu državu u Evropi i svijetu", rekla je ukratko Mujanović.

Denis Muhović i Razija Mujanović (Foto: I. L./Klix.ba)
Denis Muhović i Razija Mujanović (Foto: I. L./Klix.ba)

Proslavljeni bh. karatista Denis Muhović ističe da usvajanje Zakona o sportu FBiH nije samo bitno za profesionalne vrhunske sportiste već i za djecu te talentovane mlade ljude koji se planiraju jednog dana baviti sportom u našoj zemlji.

"Hvala gospodinu Dautoviću na pokretanju ove inicijative i jer je pozvao ljude iz struke koji će utjecati na raspoloženje komisije, a onda i nadležnog Ministarstva kulture i sporta kako bi se napokon napravio kvalitetan Nacrt zakona o sportu, nacrt koji će riješiti probleme sporta u FBiH i nacrt koji će se baviti razvojnim sportom, školskim sportom. Samim tim ćemo riješiti probleme sporta na državnom nivou. U BiH postoji zakon i znamo koliko se odvaja novca za sportove i strukovne saveze. Ta sredstva ne mogu zadovoljiiti ni osnovne potrebe. Samo milion i 400 KM za strukovne saveze, a s takvim iznosom sredstava mi ne možemo osigurati osnovne uvjete, organizovati kvalitetne reprezentativne selekcije i to je jedna od glavnih tema", rekao je Muhović.

Muhović dodaje da je donesena odluka o tome kako je prijeko potrebna izrada Zakona o sportu.

"Zajednički smo donijeli odluku da je prijeko potrebna izrada Zakona o sportu. Molim komisiju da istraju na tome kako bi vrhunskim sportistima, ali i onoj dječici koja se bave sportom, omogućili bavljenje sportom i tako ih podstakli da je ispravan put bavljenje sportom. Bez kvalitetnog zakona mi nismo u mogućnosti to ispratiti", zaključio je Muhović.

Za kraj, predsjednik Odbora Emir Dautović otkrio je okupljenim novinarima šta današnji sastanak konkretno znači i kakvi su dalji planovi.

"Uporan sam i tvrdoglav. Da nisam siguran da ćemo brzo doći do nekog rješenja, ne bih ni kretao u ovo. Odmah ćemo uputiti zahtjev za radni sastanak Premijeru FBiH i vladi te prezentirati im šta su naredni koraci. U narednih mjesec dana ista ekipa će sjesti jer smo svjesni koliko će biti teško. Znamo kako je naša država ustrojena. Moramo biti mudri, taktični i očekujem da ćemo dobiti jedan kvalitetan zakon", dodao je Dautović.