Kvalifikacije za EP
49

Pogledajte kako je Hrvatska kaznila promašaje Turske i utišala 44.000 vatrenih navijača

H. H.
Slavlje nogometaša Hrvatske nakon gola (Foto: EPA-EFE)
Slavlje nogometaša Hrvatske nakon gola (Foto: EPA-EFE)
Hrvatska nogometna reprezentacija je u Bursi pred 44.000 gledalaca pobijedila Tursku rezultatom 2:0, a oba gola postigao je Mateo Kovačić.

Moglo je biti i drugačije da su Turci krunisali terensku nadmoć koju su imali početkom utakmice i dvije velike šanse, no popularne Vatrene je spasio sjajni golman Livaković, koji je s dvije odbrane sačuvao svoju mrežu.

U 20. minuti, nakon što su promašili svoje šanse, stigla je žestoka kazna za domaći tim. Strijelac gola za Hrvatsku bio je Kovačić, koji je u pogodak pretvorio asistenciju Pašalića.

Kada se činilo da će se s vodstvom Hrvatske od 1:0 otići na odmor, Vatreni postižu i drugi gol. Igrala se četvrta minuta sudijske nadoknade. Akteri su opet bili isti, s tim da je ovaj put Pašalićev udarac odbranio turski golman, a gol za 2:0 nakon odbijene lopte opet postiže Kovačić.

Hrvatska je do kraja ipak rutinski sačuvala prednost i došla do vrijedne pobjede nakon početnog kiksa i remija protiv Velsa u Splitu (1:1).

Nakon dva kola na tabeli vodi Hrvatska sa četiri boda koliko ima i Vels, ali uz slabiju razliku pogodaka. Turska je na tri boda, dok su Latvija i Armenija na nuli.

Nastavak kvalifikacija je sredinom juna kada se sastaju Latvija – Turska i Vels – Armenija. Hrvatska će zbog nastupa na završnom turniru Lige nacija, koji je od 14. do 18. juna, igrati tek u 8. septembra, kada će ugostiti Latviju, a tri dana kasnije gostovati u Armeniji.