Prijedlog na Skupštini Željezničara
0

EKSKLUZIVNO / Pogledajte kako bi mogla izgledati nova Grbavica

Piše: Edin Isanović
Ovako bi mogla izgledati nova Grbavica
Počelo je zasjedanje Skupštine Fudbalskog kluba Željezničar na kojem će, kako smo i najavili, magistar ekonomskih nauka Dejan Ćuk prezentirati plan izgradnje novog objekta stadiona Grbavica. U svom izlaganju govorit će o lokaciji današnjeg stadiona, zastarjelosti i strukturnoj neadekvatnosti stadiona, upitnoj sigurnosti posjetilaca u okviru domaćeg prvenstva, neispunjavanju UEFA-inih i FIFA-inih kriterija, te nemogućnosti njegovog komercijalnog iskorištavanja.

Također, napomenut će aktuelnu neisplativost stadiona kao individualnog objekta, povećanju šansi za uspjeh kluba (korisnika) sa prestankom limitiranja upotrebe na svake dvije sedmice i povećanju profita na dan utakmice.

Primjeri iz Evrope

Kao najbolji primjer Ćuk će navesti objekat FC Servette u Ženevi. Naime, izgrađen je stadion od 30.000 mjesta, dok trgovački centar ima 36.000 kvadratnih metara. Pomenuti objekat u 2009. godini posjetilo je 3,2 miliona gledalaca.

Kao još jedan primjer da je ovo izuzetno dobar potez Ćuk ističe izgradnju Stožica u Ljubljani. Čitav taj projekat je koštao 374 miliona eura. Javni partner (Grad Ljubljana) nije imao vlastitih finansijskih sredstava za realizaciju projekta. Javni ulog je bilo zemljište, a projekat je obuhvatio izradu idejnog rješenja lokacije (preko tendera) i izgradnju komunalne i prometne infrastrukture. Poslije predaje javnog dijela Gradu, privatni investitor postaje vlasnik pratećeg objekta, odnosno trgovačkog centra.

Predviđeno je da nova Grbavica bude multifunkcionalni stadion sa 25.000 sjedišta, da poštuje Green Goal UEFA standard, odnosno da bude ekološki stadion, kao i da ima prateće sadržaje (VIP i Skybox, klupski prostori, podzemna garaža). Stadion bi bio otvoren za sve aktivnosti sedam dana u sedmici.

Projekat od društvenog interesa

Na kraju će Ćuk prezentirati i korist kako za klub tako i za općinu i grad.

Beneficije za FK Željezničar: Klub ne ulaže finansijska sredstva, a dobija najmodernije okruženje koje je potrebno za stvaranje vrhunskih fudbalera. Istovremeno bi se povećao prihod od utakmica.

Beneficije za Općinu Novo Sarajevo: Nova radna mjesta za vrijeme izgradnje i nakon nje. Novi posjetioci će povećati finansijsku održivost lokalne ekonomije, povećao bi se prihod od poreza. Pored toga, događaji vezani uz aktivnosti na stadionu stvaraju veću izloženost i promociju lokalne zajednice.

Beneficije za Grad Sarajevo: Povećanje ugleda grada u međunarodnim okvirima.

Da bi se krenulo u realizaciju ovog projekta Skupština mora dati zeleno svjetlo.