Obećanje kapitenu
86

Pogled prkosa i pobjede: Šesta uzastopna pobjeda Fiorentine i smrt koja je okrenula sezonu

Piše: K. Hadžić
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Giovanni Simeone utišao je Olimpico pun navijača Rome u 39. minuti utakmice 31. kola talijanske Serije A kada je postigao drugi pogodak za Fiorentinu. Kasnije će se ispostaviti, to je bio gol za konačnih 2:0 i šestu uzastopnu pobjedu Viola. Podigao je glavu, njegov pogled se izgubio u daljini, kapiten je sigurno sretan i ponosan.

Identičnim rezultatom, Fiorentina je u srijedu savladala Udinese u zaostaloj utakmici 27. kola, istoj onoj utakmici koja se trebala odigrati 4. marta, na dan kada je kapiten Viola Davide Astori preminuo je snu. Vijest o smrti talijanskog reprezentativca potresla je svijet, sve utakmice počinjale su s minutom šutnje, a igrači Fiorentine dali su obećanje. Jače nego ikad.

Fiorentina kao klub je posebna priča. Već sezonama se na poznatom "Artemio Franchi" stadionu igra atraktivan, ali nedovoljno dobar nogomet. Kroz dres Viola prošao je veliki broj sjajnih igrača koji nikada nisu zadržani u klubu, a kao rezultat toga osjetni su lošiji rezultati prošlih godina kada su stalno četvrto mjesto zamijenili sredinom tabele. Zavladao je fenomen mediokriteta.

Početkom ove sezone stvari su se malo popravile dolaskom Stefana Piolija, igrački kadar sastavljen je mladih i talentovanih, odnosno iskusnih igrača, a ozbiljniji rezultatski iskorak očekivao se tek sljedeće sezone. Nakon remija s Atalantom sredinom februara, upisana je minimalna pobjede protiv Chieva, a onda se desila tragedija. Trenutak koji je rastužio, ali i ujedinio Italiju. Smrt Davidea Astorija nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Tih dana Firenca je bila centar nogometnog svijeta, upriličen je posljednji ispraćaj preminulom Fiorentininom kapitenu na kojem je bilo oko 10.000 ljudi, a tih dana, kada je i Federicu Bernardeschiju oprošten prelazak u Juventus, igrači su dali riječ. Ni sebi, ni drugima, već kapitenu. U pogledu koji je dobio s Olimpica, nije bilo tuge. Bilo je ponosa i prkosa.

Fiorentina je 11. marta u tužnom danu na "Artemio Franchi" stadionu savladala Benevento rezultatom 1:0, a nakon toga su se s punim plijenom vratili s gostovanja kod Torina. Na domaćem terenu savladali su Crotone rezultatom 2:0, a nakon toga Udinese i Romu. Šest uzastopnih pobjeda, jedan primljen pogodaka i 6:0 gol-razlika u posljednje tri utakmice.

"Tajna našeg pobjedničkog niza? Davide Astori, ovo je on i igramo za njega. U svakoj utakmici dajemo maksimum jer znamo da sve možemo ukoliko svi tako mislimo. Naša snaga je jedinstvo i činjenica da svaki igrač koji zaigra ostavi svoj maksimum na terenu", rekao je Simeone nakon pobjede protiv Rome.

Neočkivano, sa šestom uzastopnom pobjedom Fiorentina se popela na sedmu poziciju na tabeli sa jednim bodom manje, ali utakmicom više od Milana koji ima 51 bod i nalazi se na mjestu koje vodi u Evropsku ligu. Do kraja prvenstva odigrat će još sedam utakmica, a za posljednje kolo rezervisan je susret upravo s Rossonerima koji bi mogao odlučiti putnika u Evropu.

Patnja nastaje iz žudnje za zadovoljstvima i postojanjem i iz zablude da se sa smrću sve završava. Data riječ i obećanje kapitenu je ono što nosi Fiorentinu i njene igrače prema cilju, a pogled pobjede prema nebu, tamo gdje on živi, znak je da Astori nikada neće biti zaboravljen.