Nogomet
11

Počinje Evropska liga: Sarajevo i Zrinjski idu po prve pobjede

Piše: Edin Isanović
Sarajevo želi ponoviti prošlogodišnji uspjeh (Foto: Klix.ba)
Sarajevo želi ponoviti prošlogodišnji uspjeh (Foto: Klix.ba)
Sarajevo i Zrinjski odigrat će večeras prve utakmice 1. pretkola Evropske lige. Na Koševo stiže Libertas iz San Marina, dok će Plemići gostovati kod UE Santa Colome u Andori. Bez dileme, bh. predstavnici su favoriti, ali će to morati pokazati i na terenu.

U bordo taboru sve je spremno za okršaj sa gostima iz San Marina. Na Koševu su svjesni da su favoriti. Ipak, prvi šef struke Husref Musemić naglašava da pobjeda neće doći sama od sebe i da svi igrači koji budu unutra moraju dati svoj maksimum.

Porazi nisu pokazatelj

"Nadam se da će momci igrati kao na pripremama. Kad to kažem mnogi će se začuditi, jer smo izgubili četiri utakmice. No, mi koji smo bili tamo znamo da ekipa igra dobro, ali da realizacija treba biti mnogo bolja. Igramo brže i agresivnije nego prošle sezone. Protiv Libertasa ne bismo trebali imati problema, ali protivnika nećemo potcijeniti. Moramo biti oprezni, jer je nogomet nepredvidiva igra", izjavio je Musemić.

Da bi došli do cilja motivacija i strast za trijumfom trebaju biti na najvišem nivou. Igrači naglašavaju kako će odigrati čvrsto i sigurno.

Šefa struke posebno veseli što je ekipa poboljšala organizaciju igre, kompaktnost, protok lopte i agresivnost. U četiri pripremne utakmice upisana su četiri poraza, ali je jasno da postoji razlika između prijateljskih i takmičarskih utakmica.

Skaut Sarajeva Ermin Avdić zajedno sa stručnim štabom dobro je analizirao igru Libertasa. Ono što treba istaći jeste da će gosti na najvećem bh. stadionu pokušati što duže držati "nulu". U takvim situacijama bit će potrebno strpljenje u igri. Džakmić i saigrači trebaju biti mirni u gradnji napada.

Koševska atmosfera

Svakako, najvažnije je da svi pokažu karakter, trku, borbenost i htijenje. Sve ostalo će doći kao rezultat takve igre. Idealno bi bilo kada bi Sarajevo u uvodnim minutama uspjelo postići pogodak. Za pretpostaviti je da će nogometaši Libertasa biti pod dojmom ambijenta na Koševu i to bi trebalo iskoristiti.

Od ostalih preduslova za uspjeh treba istaći da izabranici Husrefa Musemića ni u jednom momentu ne smiju potcijeniti goste i trebaju igrati punom snagom.

Navijači tima sa Koševa obećavaju maksimalnu podršku.

Koševski premijerligaš će u ovom dvoboju najvjerovatnije zaigrati u sljedećem sastavu: Bandović, Dupovac, Tatomirović, Radulović, Tadajević, Džakmić, Haurdić, Suljić, Cimirot, Todorović i Melunović.

Utakmica između Sarajeva i Libertasa igra se na stadionu Asim Ferhatović Hase od 20:30 sati uz direktan prijenos na BHT1.

Mostarci žele pobjedu

Zrinjski će prvu utakmicu protiv svog rivala odigrati u gostima. Izabranici Branka Karačića težit će da već u prvom dvoboju riješe sve dileme.

Mostarci se ne smiju opustiti, a prema najavama, igrat će sa mnogo adrenalina. Želja za pobjedom bit će na najvišem mogućem nivou.

Sigurno je da će Vjeverice, kako polularno zovu Santa Colomu, nastojati što više namučiti bh. predstavnika. U gradu na Neretvi vjeruju kako će bez većih poteškoća sve riješiti već u prvom okršaju. Strateg Plemića posebno naglašava da ne smije biti potcjenjivanja.

Utakmica u Andori počinje u 17:30 sati.