Večeras Albanija – BiH
0

Po pobjedu, mi vam vjerujemo!

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Nakon pobjede nad Luksemburgom i poraza od "trikolora“ nogometna reprezentacija BiH večeras je na novom ispitu. U okviru kvalifikacija za odlazak an Evropsko prvenstvo 2012. Spahić i društvo idu na megdan Albaniji - lideru grupe D.

Svi reprezentativci žele popraviti dojam nakon loše igre u dvoboju sa Francuskom. U svlačionici se spominje samo jedna riječ - pobjeda. Ipak, šef državne selekcije, Safet Sušić, napominje da bi bio zadovoljan i bodom.

"Mi smo uvijek pod pritiskom. Tako će biti i ovaj put, tenzije neće biti ništa manje. Nadam se da će moji izabranici učiniti sve kako bi došli do kompletnog plijena. Bitna je uravnoteženost cijele ekipe. Ipak, igramo protiv respektraibilnog suparnika i ja bih bio zadovoljan bodom", rekao je Sušić.

Važan, ali ne i krucijalan meč

Selektor napominje da su moguće korekcije u udarnoj postavi.

"Moguće je da bude jedan inovacija ili eventualno dvije. Nadarević se žali na povredu i u startnih jedanaest bi trebao uskočiti Mravac“, kaže Sušić i dodaje.

"Nećemo izlaziti iz gabarita koje smo uvježbavali, mada svaka varijanta nosi pozitivne i negativne strane. Analizirali smo igru Albanije i znamo odakle nam prijeti najveća opasnost“:

Napadač Wolfsburga, Edin Džeko, ističe da igrače zanima samo pobjeda.

"Uprkos respektu kojim dočekujemo okršaj sa Albancima, vjerujem da imamo više argumenata za trijumf. Naša zadaća je da čvrsto držimo položaj na sredini terena i da im ne dopustimo da nas iznenade. Ova utakmica je izuzetno važna, pogotovo na psihološkom planu. No, ne radi se o krucijalnom meču".

Naravno da svaka strategija zavisi od toka utakmice. Za početak "zmajevi" će u skladu s filozofijom svoga trenera, vjerovatno, započeti oprezno.

Sudbina ponekad zna biti ironična. Tako će sticajem okolnosti Bosanac Džemal Mustedanagić vodit selekciju Albanije protiv “svojih”. On BiH priziva favoritima, hvali ofanzivu bh. reprezentacije, čime je mami da krene u napad i otkriva doktrinu.

Opasnost iz drugog plana

S druge strane, Albanci će vrebati svoju priliku kada se "zmajevi" ispušu. Posao im mogu olakšati navijači. Vjeruju da bi na krilima euforije mogli ugrozili Hasagića.

Uz pretpostavku da naši odigraju požrtvovani i koncentrisano doći će u priliku da nametnu svoje vrline. Kombinatorika će lomiti homogenost protivnika i ubacivanje između linija otvaraće se prostor za finalizaciju.

Presudan detalj će biti sredina terena, srce svake ekipe. U okršaju sa Francuzima igrači su pravili naivne pogreške. Premalo su čuvali loptu, tako da nisu umanjili pritisak "galskih pijetlova". Na kraju smo poraženi.

Temelj uspjeha može biti strpljenje.

Što se tiče sastava, osim pomenute korekcije Nadarević - Mravac, Sušić će najvjerovatnije umjesto Ibričića priliku pružiti Medunjaninu. Drži spoznaju da bi ovaj nogometaš mogao donijete pozitivne promjene. Osim toga iz drugog plana može biti opasan po gol domaćih.

Ipak, izuzetno je bitno da svi akteri budu u optimalnom izdanju. Okolnosti se mijenjaju ako neko podbaci.

Utakmica počinje u 20:30 sati, a igra se na stadionu Kemal Stafa u Tirani. Prenos je za sada osiguran na BH Radiju 1.

Tabela: Albanija 4, Bjelorusija 4, Francuska 3, BiH 3, Rumunija 2, Luksemburg 0.

Albanija u brojkama

Selektor: Josip Kuže (mijenja ga Džemal Mustedanagić ) FIFA ranking: 67. Najbolji FIFA ranking: 62. (avgust 2006.) Najlošiji FIFA ranking: 124.(avgust 1997.) Najviše nastupa: Foto Strakosha (73) Najviše pogodaka: Alban Bushi (14) Najveća pobjeda: Albanija - Kipa 6-1 (avgust 2009.) Najveći poraz: Mađarska - Albanija 12-0 (septembar 1950.)