Nogomet
0

Platini pozvao skupinu G-14 na pomirenje

FENA
Michel Platini
Michel Platini
Predsjednik Evropske nogometne federacije (UEFA) Michel Platini pozvao je klubove koji čine skupinu G-14 na mirno rješenje nesuglasica sa FIFA-om i UEFA-om.

Platini je najjačim evropskim klubovima ponudio ruku pomirenja, te ih pozvao na rješavanje nesuglasica.

"Moramo se prestati viđati na sudovima i praviti predstavu pred cijelom Evropom", rekao je predsjednik UEFA-e.

"Predsjednicima i čelnicima najjačih klubova poručujem da svi možemo profitirati od njihovih iskustava i ideja. Izrazite svoje stajalište, UEFA-ina vrata su vam otvorena", dodao je Platini.

On smatra da se nesuglasice mogu riješiti kroz novo UEFA-ino tijelo pod imenom Vijeće za strategiju profesionalnog nogometa.

Skupinu G-14 je 2000. godine osnovalo 14 klubova: Inter, Juventus, Milan, Bayern, Borussije (D), Ajax, PSV, Liverpool, Manchester United, Marseille, PSG, Porto, Barcelona i Real Madrid. Dvije godine kasnije pridružili su im se Arsenal, Lyon, Bayer Leverkusen i Valencia, ali je ime skupine ostalo nepromijenjeno. Skupina od samog početka djeluje kao tijelo kroz koje najjači evropski klubovi pokušavaju zaštititi svoje interese.

Posljednjih godina skupina G-14 je pokrenula nekoliko tužbi protiv FIFA-e od koje traži kompenzaciju za klubove čiji su se igrači povrijeđeni igrajući za reprezentaciju. Skupina se zalaže za to da nacionalni savezi plaćaju svojim najboljim igračima nastupe u nacionalnom dresu, a da su u slučaju povrede dužni platiti odštetu matičnom klubu.