Nogomet
0

Pjanić: Biti jedan od Zmajeva je moj najveći uspjeh u karijeri

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Miralem Pjanić, bh. reprezentativac i nogometaš Rome, predstavljen je danas kao novi ambasador BH Telecom Sportskih igara mladih, koje počinju sutra i traju do 28. augusta.

Veznjak bh. reprezentacije i Rome danas se družio sa mališanima, budućim nogometnim zvijezdama, i govorio im o svojim počecima u nogometu.

"Sa prijateljima sam provodio dane igrajući nogomet i bez lopte nisam ništa radio. Veliku podršku imao sam od svoje porodice, što mi je mnogo značilo. Kao dječak, imao sam nekoliko idola. Danas, to je Xavi iz Barcelone, čije igre i poteze pratim. Zinedine Zidane mi je uvijek bio uzor i najdraži igrač", kazao je Pjanić polaznicima Škole nogometa Valter.

On im je poručio da u životu prema svemu moraju imati poštovanja, pa tako i prema nogometu, saigračima, roditeljima, trenerima...

"Iako uvijek nisam bio najbolji, uvijek sam poštovao roditelje i slušao ih. Njihova podrška mi je mnogo značila i bez njih ne bih bio ovdje gdje sam danas. Put nije lak, ali radom i velikom voljom možete uspjeti", kazao je Pjanić.

San o reprezentaciji BiH

Virtuozni plejmejker također je govorio i o važnosti fair playja u nogometu. Pjanić je kazao da je samo jednom u životu dobio crveni karton, a odigrao je stotine profesionalnih utakmica.

"Fair play dosta znači u nogometu. Trebamo se dobro ponašati na terenu i djeci, kojoj smo uzor, se predstaviti na najbolji mogući način. Kad istrčite na teren, to treba biti iz zadovoljstva. Sa 17 godina sam potpisao svoj prvi profesionalni ugovor. Novac nije stvar zbog koje volim nogomet. Loptu sam volio kad sam bio kao i vi. Uvijek sam sanjao da postanem profesionalac i da jednog dana nekom budem uzor, da igram na prepunim stadionima, u dobrim klubovima... Kad si dobro odgojen, najbitnije je da ostaneš ono što jesi, da igraš sa istom ljubavlju kad si bio mali. Ja sam takav i zbog toga sam sretan", kazao je Pjanić, što je izazvalo aplauze okupljenih mališana.

Iako je imao ponude da igra za reprezentacije Luksemburga i Francuske, Pjanić je ipak odabrao Bosnu i Hercegovinu.

"Igrati za reprezentaciju BiH je moj dosadašnji najveći uspjeh. Uvijek sam sanjao da nosim taj dres, da budem među reprezentativcima, da se plasiramo na jedno veliko takmičenje... Ja sam Bosanac i ne znam zašto bih igrao za neku drugu reprezentaciju. Odgojen sam tako da sam samo mogao igrati za BiH i našu državu. Meni je to velika čast i veliki san koji sam ostvario", kazao je popularni Mire.

Tetkin grah

On se sjeća svog prvog puta iz Luksemburga do Bosne.

"Imao sam 13-14 godina. Došao sam autobusom da gledam utakmicu na Koševu između BiH i Danske. Od tog trenutka sam počeo sanjati da obučem dres naše reprezentacije, što se i ostvarilo. Sada želim BiH odvesti u Brazil", dodao je Pjanić. Kao najdražu hranu, Pjanić je odabrao je tetkin grah.

Među mnogobrojnim pitanjima mališana, bilo je i ono da li bi volio zaigrati za Barcelonu.

"Naravno. Ko ne bi volio igrati u najvećim klubovima svijeta. Među njima sam i ja", odgovorio je Pjanić. Kao najznačajniji gol, Mire je odabrao onaj koji je postigao protiv Real Madrida u Ligi prvaka kao igrač Lyona. Upravo mu je Kraljevski klub bio najdraži u mlađim danima.

Ibišević, Mourinho, Beckham...

Od 19 gradova u kojima će se ove godine održavati BH Telecom Sportske igre mladih, Konjic će biti prva stanica. Već sutra, mladi će u ovom hercegovačkom gradu imati priliku takmičiti se u deset sportova.

Nakon Konjica, Igre mladih sele u Goražde (24. 6.), Doboj (27. 6.), Zenicu (29. 6), Sarajevo (1. 7.), Prijedor (6. 7.), Bihać (7. 7.), Tuzlu (15. 7.), Gradačac (17. 7.), Travnik (21. 7. ), Bugojno (23. 7.), Visoko (25. 7), Brčko (27. 7. ), Livno (30. 7. ), Široki Brijeg (31. 7.), Mostar (1. 8.), Bijeljinu (3. 8.), Zvornik (4. 8.) i Zavidoviće (6. 8.).

Prve Sportske igre mladih u našoj zemlji su održane 2011. godine. Svake godine sve je više učesnika, a ove godine se očekuje blizu 30.000 mladih sportista i sportistkinja.

Ove igre do sada su podržale mnoge ugledne sportske ličnosti. Među njima su Ivica Osim, Vedad Ibišević, Predrag Mijatović, Sir Dave Richards, Sven Goran Eriksson, Jose Mourinho, David Beckham... a od ove godine ambasador Sportskih igara mladih u BiH je i Miralem Pjanić. U okviru igara ove godine će se održavati i Coca Cola Cup u malom nogometu namijenjen za kategoriju djece koja su 1997. godište i mlađa.