"BiH nije slabija od Hrvatske"
188

Pirić: Nadam se da će Alen Halilović sa Zmajevima ići u Brazil

Piše: J. Hadžiahmetović
Denijal Pirić
Denijal Pirić
Denijal Pirić, tehnički direktor svih reprezentativnih selekcija BiH, u razgovoru za Klix.ba kaže kako se nada da će Alen Halilović, trenutno jedan od najtraženijih mladih igrača u Evropi, zaigrati za reprezentaciju BiH na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu ukoliko Zmajevi izbore plasman.

Inter, Manchester United, Arsenal, Real Madrid samo su neki od nogometnih velikana zainteresiranih za dovođenje ovog 16-godišnjeg čuda od djeteta kojeg već zovu "mali Messi".

Alen igra za zagrebački Dinamo i sin je Sejada Halilovića, nekadašnjeg reprezentativca BiH i Hrvatske. Sadašnji selektori ove dvije reprezenatcije, Safet Sušić i Igor Štimac, nadaju se da će on biti jedan od putnika na SP u Brazilu za dvije godine. Pirić kaže kako će se za desetak do petnaest dana više znati o Alenovoj odluci za koju će reprezentaciju nastupati u budućnosti.

"U posljednjem razgovoru Sejad Halilović mi je rekao kako Alen odlučiti o tome. Pozvao sam ih da dođu na par dana u Sarajevo, da budu gosti Nogometnog saveza BiH, da osjeti malo tu klimu u koju je dobrodošao", kaže Pirić te dodaje:

"Mi smo sada sa našim selekcijama došli na nivo Hrvatske i ne može se reći da je prednost igrati za njih u odnosu na BiH. Igrati za reprezentaciju u kojoj u su Spahić, Misimović, Džeko, Pjanić, Lulić i ostali otvara put ka njegovoj afirmaciji", pojašnjava Pirić.

Ukoliko se BiH plasira na SP u Brazilu 2014. godine, Pirić kaže kako očekuje da će Halilović biti među Zmajevima na letu za Južnu Ameriku.

"Ja sa selektorom Sušićem nisam razgovarao na tu temu, ali takve bisere treba ranije nagraditi, da osjete malo ambijent A reprezentacije i da vide šta ih čeka. Ko zna, možda krene stopama Pelea koji je sa 16 godina na SP", kaže Pirić na kraju razgovora.