Nogomet
187

Petrović: Tuga je ako u Bijeljini dočekam zvižduke, Željo za dvije godine može u grupnu fazu EL

Piše: O. T.
Slavko Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slavko Petrović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon pet utakmica provedenih na mjestu trenera Željezničara Slavku Petrovića dočekuje susret protiv bivšeg kluba Radnika iz Bijeljine, a onda slijedi sarajevski derbi na Koševu protiv Sarajeva. U razgovoru za naš portal Petrović je sumirao protekli period i govorio o očekivanjima u narednim mečevima.

Petrović je zvanično predstavljen 22. augusta, a prvi meč pod njegovim vodstvom Željezničar je odigrao u gostima protiv Čelika kada je upisan remi 1:1 u 7. kolu Premijer lige. Tada je Petrović zbog nedovršene papirologije sjedio na tribinama. Od tada Željezničar je odigrao još četiri meča u kojima je upisao tri pobjede (dvije u ligi i jednu u Kupu BiH) te jedan ligaški remi. Ukupno, u pet utakmica u svim takmičenjima upisane su tri pobjede i dva remija uz gol-razliku 12:3. Navedenu gol-razliku najviše je uljepšala gostujuća pobjeda protiv Brotnja u 1. kolu Kupa BiH kada je bilo 7:0.

"Odmakli smo se od dna, tražimo priključak gornjem dijelu"

Željezničar je trenutno sedmi sa 15 bodova, isto koliko imaju i Sloboda, Mladost Doboj-Kakanj i Krupa koja je četvrta. Prvo mjesto na kojem je Zrinjski udaljeno je osam bodova, a posljednje mjesto koje zauzima Čelik je 10 bodova udaljeno od Željezničara. Petrović sada sa većim optimizmom gleda na situaciju u klubu.

"Sigurno je da sada sa većim optimizmom možemo gledati na stvari u odnosu na period kada sam došao. Kada sam ja došao Željezničar je bio deveti na tabeli sa tri boda više od ekipe koja ispada. Sada imamo 10 bodova prednosti tako da smo dobili mnogo što se tog donjeg dijela tiče. Sada treba tražiti priključak gornjem dijelu. Ispred nas su dvije jako teške i bitne utakmice gdje bi trebali ostati neporaženi i tako imali realne šanse da se priključimo gornjem dijelu tabele", kazao je Petrović.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Najteži ispiti tek slijede. U naredna četiri ligaška meča Željezničar ima tri izuzetno teška gostovanja. Čekaju ga Radnik, Sarajevo i Široki Brijeg, a u međuvremenu na Grbavicu dolazi Olimpic. Međutim, Petrovića uvijek zanima samo naredni meč.

"Raspored me ne interesuje, gledam samo na narednim meč"

"Taj raspored mene uopće ne interesuje. Ja gledam iz utakmice u utakmicu. U ovoj situaciji gledati na iduća četiri kola je apsolutno gubljenje vremena. Mene interesuje iduća utakmica i tu moramo pružiti maksimum kao što smo sada pružili protiv Metalleghea uz bolju realizaciju ako se nadamo povoljnom rezultatu", smatra 58-godišnji Petrović.

U četiri meča koja je proveo na klupi Plavih, dakle ne računajući meč protiv Čelika, Petrović je koristio 21 igrača. Ističe da je preuranjeno govoriti o prvih 11 igrača.

"Prvih 11 se stalno mijenja tako da se ni u našoj situaciji ne može reći prvih 11, jer igra se sa otprilike sa 15-16 igrača. Mi sada na raspolaganju imamo tih 15-16 igrača koji mogu malo da variraju, ali sada se osloniti na prvih 11 bilo bi možda preuranjeno", rekao je trener Plavih.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Govoreći o igrana posljednja dva pojačanja Darka Markovića i Sandija Križmana, Petrović ima samo pozitivne riječi.

"To su ljudi koji nisu imali nikakve bazične pripreme. Marković već par utakmica igra na jednom dobrom nivou tako da tu nemam nikakve zamjerke. Križman je dokazao da nije došao bez razloga, popunio nam je tu lijevu ofanzivnu stranu. On se pored povrede koju je imao u pretprošloj utakmici kada nije trenirao takoreći do same utakmice opet izvukao i postigao gol. Sa obojicom sam zadovoljan", kaže Petrović.

"Ne očekujem zvižduke, trebamo graditi tim za grupnu fazu evropskih takmičenja"

U narednom, 11. kolu Premijer lige Željezničar gostuje Radniku iz Bijeljine, prethodnom klubu Slavke Petrovića s kojim je ovaj stručnjak prošle sezone napravio senzaciju i osvojio Kup BiH što je najveći uspjeh u historiji kluba. Upitan kakav doček očekuje, Petrović je kazao da ne razmišlja o tome, ali da očekuje korektan doček.

"Ja se ne bavim tim. Ja sam profesionalac i to mi nije interesantno. Sigurno da su u mom vremenu, te dvije godine koje sam ja radio u Bijeljini, postignuti najveći uspjesi u historiji kluba. Bilo bi tužno da me gledaoci dočekaju sa zvižducima, ali ja mislim da se to sigurno neće desiti, jer mislim da je svima jasno šta je napravljeno u Bijeljini u tom periodu", govori naš sagovornik.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Kada je stigao u klub, Petrović je hrabro poručio da sa Željezničarom želi zaigrati u grupnim fazama evropskih takmičenja. Mišljenja je da mu za takav cilj trebaju dvije godine.

"Stalno postoje kratkoročni planovi koje trebate ispuniti te postoje i dugoročni planovi. Ako Željezničar želi igrati jednu bitnu ulogu u fudbalu u kompletnoj Bosni i Hercegovini, onda mora u kontinuitetu da se razvija i da u suštini pravi ekipu koja može doći do grupne faze. Ja mislim da se za dvije godine može stvoriti ekipa koja bi mogla da se kvalifikuje u grupnu fazu Evropske lige", poručio je Petrović.