Nogomet
0

Petr Cech govori pet jezika

Anadolija
Petr Čech (Foto: EPA)
Petr Čech (Foto: EPA)
Petr Cech, sjajni golman Arsenala, nekada Chelsea, otkrio je jednu od svojih tajni uspjeha. Naime, odlični čuvar mreže ima sposobnost da sa svojim saigračima razgovara na čak pet različitih jezika.

I ranije u Chelseaju i sada u Arsenalu ekipa je sastavljena od igrača različitih nacija i ne razumiju svi idealno engleski jezik. Zbog činjenice da je poliglota Cech lakše komunicira sa svojom odbranom. Iskusni golman odlično govori maternji češki jezik, te engleski, francuski, španski i njemački.

"Sa bekovima Nachom Monrealom i Hecvtorom Bellerinom govorim na španskom, sa Laurentom Koscelnym na francuskom, a sa Perom Mertesackerom na engleskom, jer je njemu svejedno kao i meni. On, naprimjer, organizuje odbranu na engleskom iako je Nijemac", kazao je Cech za britanske medije i dodao: "Ponekad strani igrači ne razumiju šta im kažete. Tada shvatite da je boljem da im to kažete na njihovom maternjem jeziku, nadajući se da će razumjeti".

Cech je u ponedjeljak u utakmici koju je Arsenal protiv Bournemoutha dobio sa 2:0 oborio rekord Davida Jamesa po broju susreta u kojima nije primio gol. Jamesov rekord je bio 169. premijerligaških utakmica bez gola, a Cech je stigao do broja 170.